Muzički video za pesmu „Diktatore“, sa poslednjeg albuma „Sedma sila“ rokenrol veterana „Dža ili Bu“, važan je više iz društveno-političkih razloga, nego kao spot koji zavređuje pažnju po svom sadržaju. Zbog brojnih reakcija na ovu pesmu, kako na društvenim mrežama i virtuelnom svetu interneta, tako i u realnosti u kojoj, kako-tako, živimo, nesumnjivo je da je ovaj muzički video jedan od bitnijih koji su objavljeni u poslednje vreme.

Rizikujem da se zagrcnem sendvičem kada kažem da ovaj spot i nije nešto, odnosno da je daleko od mog ukusa, ali u njemu postoji mnogo toga o čemu možemo da diskutujemo. Frotnem benda Nebojša Simeunović Sabljar režirao je i izmontirao ovaj četvorominutni muzički video u kojem najveći deo sadržaja predstavlja sviranje u studiju Fabrika, a pokrivalice su sačinjene od raznovrsnog materijala. U tim kolažima dominiraju prikazi političkih aktivista, omladine koja rastura letke i maše zastavama, ministri i druge partijske glavonje koje se rukuju i poziraju. Ono što umanjuje banalnost takvih slika je njihovo puštanje unazad, pa se time ostvaruje začudnost, ali i komični efekat, jer posmatrate sve te nabeđene frikove kako se robotski kreću suprotno od očekivanog. U tome može da se pronađe i neka simbolika, oni se nazivaju naprednom strankom, a evo ih kako sinhronizovano gaze unatrag. I ta parola brže, bolje i kako ne već, odlično je parodirana prikazom lokomotive koja juri u rikverc. Malo mi je teže da pronađem smisao za one kadrove u kojima su unazad pušteni inserti sa utakmice, atletike ili ono sečenje banane, mada sve to daje na osećaju celokupne besmislenosti, a vrhunac apsurda je pojavljivanje Dart Vejdera i njegove vojske. Malo su mi previše oni momenti wc šolje koja pomera dasku kao da priča, jer to već postoji u tekstu, ali razumem da su želeli da naglase poentu.

Gledajući objektivno, bez osvrta na kontekst, ovo je tipičan svirački spot sa nasumičnim pokrivalicama, pa zbog toga nije reprezentativan po svom kvalitetu ili inovativnosti, ali ako imamo u vidu kada, zbog čega i kome u inat je objavljen, onda muzički video za pesmu „Diktatore“ ima mnogo veći značaj. Sviđa mi se što ni u jednom trenutku spot ne prikazuje diktatora, ne vezuje jednog čoveka za ovu priču, pa time pesma dobija na svevremenosti, a nama je kristalno jasno da se radi o Onome-čije-ime-ne-sme-biti-izgovoreno-a-kamoli-napisano. Zato mi se najviše sviđa onaj deo u spotu kada, tokom gitarske solaže, vidimo čoveka koji brlja po kontejneru i sadržinu tog kontejnera, a glas voditeljke izliva hvalospeve o čoveku, diktatoru, koji nas spašava od svakog zla. Zbog toga ovo i nije samo klasičan svirački spot, jer tim postupkom članovi benda „Dža ili Bu“ svesno biraju da se pojave u njemu, odnosno ne kriju se i ne štite svoj identitet (mada bi to bilo i teško uraditi nakon 30 godina karijere), već svojim fizičkim prisustvom u spotu staju na stranu protiv diktature. U tome je najveći značaj ovog spota, jer dokazuje da muzički video može da iskaže bunt, može da posluži kao anti-video za sve one njihove skupe kampanje i potpuno imbecilne reklame. I jako je bitno što je na kraju ostavljena jasna poruka: „Izađi i glasaj protiv diktature“.

U opisu videa, koji je u trenutku pisanja teksta pogledalo 216,976 ljudi, navodi se da su pod pritiskom vladajuće stranke tri koncerta otkazana zbog ove pesme, a onda i dopuna da je u Užicu koncert ipak održan na drugom mestu, zahvaljujući samoinicijativnoj organizaciji stanovnika Užica. To je čvrst dokaz da ovakve pesme nose težinu i iskazuju jasan stav na kojoj ste strani, pa iako mislim da muzički video kao takav ne zavređuje neku veliku pažnju, ipak cenim njegovu vrednost i ono što je bend „Dža ili Bu“ postigao njim. Poštujem sve koji su spremni da ustanu protiv diktature, da jasno stave do znanja na kojoj su strani i dozvole drugima da ih slede, jer to je poenta slobode govora. Onaj ironični aplauz na kraju spota upućen je diktatoru, ali mislim da bend zaslužuje jedan iskreni aplauz za ovo što su uradili, pa im tapšem iz svoje sobe.

Spot je važan i zbog toga što daje mogućnost da se slušaoci oglase u komentarima na vesti i linkove u vezi sa njim, ili na sam video na Tjubu. Među 184 komentara naći ćete standardne prozivke na temu četnici/ustaše/tito/staljin, ali među njima ima i onih smislenih, mudrih misli koje pokazuju da nismo usamljeni u svojoj želji da živimo bolje, ili makar slobodnije. Preporučujemo vam da ovaj spot pogledate u predizbornoj tišini, možda vam pomogne u odluci da glasate protiv diktature. 
 
 
Prethodne tekstove iz ovog serijala možete pročitati ovde.

Andrea Kane