Nakon skoro godinu dana, Nišlije su imali prilike da, u prepunoj sali Doma vojske u Nišu, uživaju u melanholičnom i emotivnom zvuku balkanskih sevdalinki u izvođenju svetski poznate Amire Medunjanin. U okviru turneje kojom promoviše svoj novi album "Damar" iz 2016. godine, u pratnji gitariste Ante Gelo i kontrabasiste Zvonimira Šestaka, Amira je u izvođenju dugom preko dva sata dočarala samu suštinu sevdalinki.

Umesto tradicionalnih reči dobrodošlice, Amira se publici obratila na najbolji mogući način - sentimentalnom pesmom "Imam jednu želju" čime je odmah postavila ton čitavog koncerta i nastupa. Nizale su se pesme poput "Jutros mi je ruža procvetalga", "Stade se cvijeće rosom kititi", "Čula jesam da se dragi ženi", "Prošeta se Jovka Kumanovka", "Žute dunje", "Dušo moja", "Kafu mi draga ispeci" itd.

Pored pesama koje su Nišliije imali prilike da čuju prošlog marta kao i prilikom Amirinog koncerta održanom prošle godine na poslednjoj večeri Nišville jazz festivala, po prvi put su publici predstavljene pesme sa novog albuma "Damar" iz 2016. godine. Tako je, najpre, Amira otpevala pesmu "Kad ja pođoh na Bembašu" koju je opisala kao svojevrsnu himnu Sarajeva. Pre samog izvođenja, Amira je istakla da se još uvek ne zna kada su tačno nastale reči ove pesme kao što se ni ne zna autor istih; ipak, ono što se zna je melodija pozajmljena od Jevreja Sefarda. Pored ove pesme, niškoj publici predstavljene su i pesme poput "Što ćemo ljubav kriti" i "Vjetar ružu poljujkuje" ali u drugačijim aranžmanima u koje je unela jednu novu svežinu pojačavajući ionako jake emocije. Koncert je dobio i ličnu notu jer su izvođači predvođeni Amirom izveli i autorsku kompoziciju "Pjevat ćemo šta nam srce zna” sarajevskog sedvdalije Damira Imamovića.

Pauze između pesama, Amira je ispunjavala pričama o ljubavi, seti, patnji i ljudskim sudbinama. Svaka od njih poslužila je kao svojevrstan uvod u pesme. Slušajući te priče i njene interpretacije, imali smo osećaj da nam Amira pripoveda o nekoj davnoj i zaboravljenoj priči pune melanholije, boli, patnje i ljubavi uz dozu mističnosti, budući da su pesme izvođene u sa malo svetlosti stavljajući u prvi plan pesmu i izvođače.

Pesme koje je Amira izvodila kao i sam način izvođenja omogućili su nam da na trenutke otputujemo u neku daleku prošlost; prošlost naših predaka i poželimo da smo, baš poput same Amire, živeli u vreme nastanka tih predivnih sevdalinki. Amirin magični glas podizao je publiku, na trenutke, u oblake koja je oduševljena pozdravljala svaku izvedbu dugotrajnim aplauzima a od težine reči i načina izvođenja publiku je podilazila jeza.

Koncert je završen gromoglasnim aplauzom uz stajaće ovacije što samo ukazuje na to da je niška publika bila željna Amire i njenih emocija zbog čega se nadamo da nećemo morati da čekamo još godinu dana da uživo čujemo predivne, tople i nežne sevdalinke sa naših prostora. A na to da se naša publika uželela Amire ukazuje i činjenica da su sve karte bile rasprodate nedelju dana pre samog koncerta.

Predrag Popović