“Ogledala Lune”: Uskoro stiže knjiga posvećena kultnom novosadskom benduSviđa ti se? Javi ostalima!

Biografska knjiga o čuvenom novosadskom bendu Luna, pod nazivom “Ogledala Lune”, čiji su autori Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać uskoro bi trebala da ugleda svetlost dana.


Grupa Luna je postojala dvije godine: od jeseni 1981. do jeseni 1983. Slobodan Tišma, Zoran Bulatović, Ivan Fece i Jasmina Mitrušić su za to vrijeme održali 15 koncerata i izdali jedan album. Osim nastupa na Exitu 2004, nikad se više nisu sastali. Objavljena 1984. u 920 primjeraka za mariborski Helidon, njihova ploča “Nestvarne stvari” danas na aukcijskim sajtovima dostiže rekordne cijene.

Kičmu ove knjige od 380 strana čine intervjui sa Minom, Firčijem, Baletom i Tišmom te sa 20 Luninih saradnika, poštovalaca i prijatelja. Većina od oko 250 fotografija, uglavnom sa nabujale novosadske novotalasne scene, nikad ranije nije objavljena. Posebna poglavlja “Ogledala Lune” su tekstovi pjesama, citati iz recenzija, izvještaja i intervjua, stripovi inspirisani Lunom… Poklon uz knjigu je remasterovani CD album “Nestvarne stvari”.

Predrag Popović i Saša Rakezić su Lunu pratili početkom osamdesetih za časopis Džuboks, Goran Tarlać grupu nikada nije gledao. U godini kada je kultna ploča “Nestvarne stvari” nečujno proslavila 30. rođendan, njih trojica su počeli da bilježe razgovore sa nekadašnjim članovima ovog benda. Kocke su uskoro počele da se slažu i pitanja – ko i kako je napravio sve te pjesme, odakle su došle i gdje su odletjele – počela su da dobijaju uzbudljive i neočekivane odgovore. 

Nakon trogodišnjeg istraživanja, 70 sati intervjua, obimne potrage za starim fotografijama, izgubljenim snimcima, zaboravljenim imenima i datumima, pred nama je svjedočanstvo o meteorskom usponu i sagorijevanju jednog velikog benda, grupe čije je stvaralaštvo do danas ostalo neuporedivo sa bilo čim u bivšoj i sadašnjim zemljama.

Tematski okvir “Ogledala Lune” nisu samo dvije godine grupe, već životi njenih članova prije i poslije toga. A oni su se, nakon dvogodišnjeg djelovanja, razišli na razne strane: Tišma se vratio pisanju čija je kruna bila NIN-ova nagrada 2011. godine, Mina se posvetila klasičnoj muzici, komponovanju i pedagogiji. Nakon što su po 10-15 godina proveli u Njujorku, gdje su sa gradilišta stigli i do svirki u CBGB-u, Bale danas živi u gradiću Alberobelo na jugu Italije i bavi se muzikom i pozorištem, dok se Firči vratio u rodni grad, gdje je osnovao Firchie Think Tank studio.

Nakon monografije nekadašnjeg Džuboksovog urednika Branka Vukojevića “Kako je bio rokenrol” (2005), ovo je drugo, ali ne i posljednje izdanje Društva ljubitelja popularne kulture, udruženja prijatelja iz Beograda najpoznatijeg po lansiranju web magazina Popboks 2004. godine.Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

10 najčitanijih

Arhiva