FACTORY FEST, 7.12.2016. VRANJE
PLANET OF ZEUS (Atina)
Gosti: Fluid Underground (Vlasotince), Drioma (Kumanovo), Mud Factory (Vranje)


Drugi Factory Fest iza kog stoji četvorka iz benda Mud Factory, nakon Pančeva početkom godine, održan je ove srede u Vranju.

Plan organizatora Factory Festa od samog početka jeste više manjih ali učestalih događaja. Činjenica da su već na drugom zvanično održanom festivalu nastupili Planet Of Zeus, zvučno ime svetske southern rock scene i jedan od najpoznatijih grčkih bendova, govori o potencijalu ovog festivala u razvoju.

Festival je “otvorio” vlasotinački Fluid Underground. Bend koji već ima spremnih devet pesama za novi album koji čiji će naziv biti “Anti Majka” nastup je završio pesmama Priština i Amanet sa istoimenog poslednjeg albuma.

Posle Fluid-a nastupili su gosti iz Makedonije, tačnije Kumanova. Bend Drioma koji postoji od prošle godine predvođen vokalom Marijom Krstevskom. Oni svoje pesme definišu kao kombinaciju stoner, sludge, alternative i progresivnog metala. Inače, ovo im je bio prvi nastup pred vranjskom publikom.
 
Stefan Milanović - Mud Factory, foto: Stefan Rajhl
Ako bismo upotrebili kliše o eksplodiranju na sceni, onda bismo nastup domaćina Mud Factory morali da nazovemo nuklearnom eksplozijom. Fenomenalna reakcija publike i ostalih izvođača samo je još jednom pokazala da su momci iz “fabrike blata” prvenstveno live bend čiju energiju vokal Stefan Milanović nastupom odlično kanališe na publiku.

Bend koji je uzor mnogim mlađim bendovima među kojima su i uspešni vranjski, grčki bogovi southerna Planet of Zeus su u sklopu turneje Loyal to The Pack na kojoj promovišu istoimeni četvrti po redu album došli i u Vranje. Najava njihovog nastupa bila je veliko iznenađenje za oduševljenu vranjsku publiku, a nesebičnom svirkom su opravdali sva očekivanja. Odavali su utisak da iskreno daju sve od sebe. Vranje je poslednja stanica pre povratka u Grčku, gde će imati još dve svirke do kraja turneje.

- Hvala svima koji su prepoznali koliko je ovo velika stvar za mali grad na jugu Srbije u kom se nikad ništa ne dešava i što ste došli u sred nedelje da podržite festival. Planet of Zeus su oduševljeni prijemom i uvek će se rado vratiti. – izjavio je Nemanja Stanković, organizator i basista benda Mud Factory.

Sanja Petrov