U petak, 23. decembra, CK13 će ugostiti tri mlađana, ali nadasve zanimljiva sastava: Nous Thaw (Ruma), Lednik (Novi Sad) i Cheap Moonshine (Novi Sad). Iako sveža krv, ovi momci predstavljaju pravo žanrovsko osveženje na domaćoj sceni. O čemu se zapravo radi i šta novosadska publika može da očekuje od njihovog zajedničkog nastupa, približili su nam Damir (Nous Thaw), Dražen (Lednik) i Peca (Cheap Moonshine).

HC: Za početak, hvala vam na izdvojenom vremenu za ovaj intervju.
Damir: Jes, of kors! Hvala tebi za interesovanje i angažovanje, te HC ekipi za podršku!
Dražen: Nema na čemu, zadovoljstvo je predstaviti čitaocima HC zina bend Lednik.
Peca: Hvala tebi.

HC: Narode, cert je tek za nedelju dana, a vi ste me već u najavi istog bacili u rebus. Priznajte, šta smerate? Prvo Lednik da zaledi, a onda Nous Thaw da rastopi zaleđenu masu?
Dražen: To je čudna koincidencija. Prosto desilo se da oba benda u imenu imaju tu povezanost preko leda i topljenja istog. Što je sa jedne strane super zato sto oba benda sviraju instrumentalnu muziku povezanu sa post metal žanrom. Videćemo hoće li 23. decembra zavejati i zalediti, ako se to desi atmosfera za Lednik će biti potpuna! (smeh).
Damir: Dobro zapažanje, Vojo! Kako god da okreneš biće dobro zezanje, što i jeste poenta kompletnog dešavanja. Nadamo se dobrom raspoloženju i još boljoj svirci.

HC: A šta ćemo sa jeftinom brljom?
Peca: Piti i deliti, valja se ugrejati.


HC: Šalu na stranu. Sva trojica nam dolazite iz relativno mladih bendova, te ne sumnjam da bi čitaoci voleli da saznaju nešto više o vama. Red je da damo prednost gostima. Damire, koja se priča krije iza benda Nous Thaw?
Damir: Vrlo dosadna priča! Jednostavno, duži period niko od nas nije bio aktivan po bendovima, a ranije se sviralo za sve pare i svi smo prošli kroz mnoštvo bendova. Malo smo se smorili od nesviranja, pa smo odlučili da napravimo bend i evo dokle smo dogurali za godinu i kusur rada. Ukratko, to je to.

HC: Pomenuo si da su svi članovi Nous Thaw-a u protekloj deceniji bili aktivni po raznim rumskim bendovima, koje kad staviš na gomilu čine lepezu najraznovrsnijih muzičkih žanrova. Kako ste od romantičnog sajkobiliji panka i razigranog hardkora i grajnda završli do guše u alternativnom post metal zvuku?
Damir: Uozbiljili smo se, kanda.

HC: Proletos ste snimili prvi singl pod imenom „Spectre“. Da li se krčkaju nove stvari i kad ih možemo očekivati?
Damir:  Postoji brdo novih stvari i nadamo se snimanju negde u februaru sledeće godine. Čim bude - biće!


HC: U proleće je i Lednik izbio na površinu. Dražene, krajem marta Lednik je prvi put uživo nastupao. Ukratko nam zaokruži prvih devet meseci – šta je to Lednik i kakav zvuk nam nudi?
Dražen: U suštini cela priča je počela avgusta 2015. godine kada sam u potrazi za ljudima sa kojim bi svirao stupio u kontakt sa Edijem. S obzirom da smo se znali od ranije, vrlo lako smo odlučili kakvu bi muziku svirali, pošto obojica volimo post-rock i post-metal žanrove. Samim tim i Lednik je zaplivao tim vodama. U početku je bilo eksperimentalno i teško, ali je naša volja uticala na to da ipak izguramo to bez ranog odustajanja. Posle prvog nastupa smo imali promenu u bendu, umesto basiste Nikole nam je došao Dimitrije. S obzirom da sam ja od jula do oktobra ove godine bio povređen, nismo imali ni probe ni nastupe. Verovatno bi nam druga svirka bila mnogo ranije, ali zbog moje nesreće tek sad krećemo dalje. Ali da pređem na stvar, Lednik kao instrumentalni bend bazira svoje pesme na kombinaciji teških i ambijentalnih rifova sa dodatkom catchy melodija u stilu post-rock i post-metal bendova nalik Russian Circles, Jakob, Sleepmakeswaves itd, mada svaki član Lednika iza sebe ima dosta staža u ranijim bendovima (nismo toliko mladi) i daje svoju notu i viziju u stvaranju novih pesama. Kao trojac, svaki član benda može da ima deo pesme na kom će da zasija, ali to takođe nosi sa sobom tačno planiranje šta svaki instrument svira, kako bi uvek dobro popunili svoj sonični prostor u pesmi.

HC: Ledniku je prethodio tvoj eksperimentalni šugejz/ambijental/dron/nojz projekat pod nazivom Dichotomy Engine. Sa Lednikom nastavljaš da nam obasipaš ušiinstrumentalnim i atmosferičnim. Koje su prednosti čisto instrumentalnog u odnosu na vokalno-instrumentalno muzičko izražavanje?
Dražen: Da, Dichotomy Engine je moj lični “ventil” kroz koji povremeno puštam sve ono što mi se prikupi vremenom. Tako je nastao, tako će i opstati.
Vidiš, dobro pitanje. Instrumentalna muzika je u startu odvojena od mainstream muzike. Mnogo je veći procenat ljudi kojima je čudno ako pesme nemaju vokal i tekst koji im priča priču o nečemu. U instrumentalnoj muzici melodije i zvuci, čak i tišina, pričaju priču koju manji procenat šlušalaca shvata ili ima vremena i volje da se udubi i oseti priču. Već od starta imamo predloge naših kolega i prijatelja koji su slušali naše pesme, da ubacimo vokal u našu muziku. Bez obzira na to, Lednik će ostati instrumentalni bend i većina pesama će biti instrumentalna, ali ne izbacujemo opciju da ćemo imati upada gostujućih vokala na jednoj, dve pesme u budućnosti.

HC: Jedina vaša stvar koju sam uspeo da iskopam na netu je „Butterfly Tsunami“. Nadam se da nas čeka još sličnih pesmica. S kojim planovima čekate prvi rođendan? Sprema li nam se ledena 2017. godina?
Dražen: Bravo za odličnu pripremu! Ta pesma je u stvari vezana za Dichotomy Engine i ona je, u stvari, kriva za stvaranje Lednika. Tako da smo tu pesmu preuzeli i sviramo je uživo kao Lednik pesmu.  Ostatak novih pesama ide u tom pravcu, naravno razvijajući svoje nove teme dalje kroz melodije i rifove. Planovi su da sledeće godine povećamo broj nastupa i u međuvremenu snimimo pesme kako bi mogli predstaviti slušaocima što bolje našu muziku.


HC: Stigosmo i do Cheap Moonshine. Peco, opiši mi jednom rečju muziku Cheap Moonshine-a.
Peca: Jam.

HC: Da čujemo nešto više. Pruži nam uvid u kratak istorijat. Ko su Cheap Moonshine? Po uzoru na koga krojite svoj zvuk?
Peca: Mi smo novosadski stoner trio koji postoji nekih godinu i po dana. Duži period toga smo proveli improvizujući, jam-ujući, dok se nije nakupilo stvari koje su nastali kao produkt. Neke od tih stvari smo zatim izbacili kao demo snimke i počeli da vijamo svirke. Pesme koje sviramo su dosta pod uticajem klasičnih stoner rock i doom bendova, kao što su Danzig, Black Sabbath, Stoned Jesus, Kyuss, Electric Wizard, Weedeater, Earthless i slično. Ima svega, nešto mekše, nešto grublje. Na'vatamo se nekog zaraznog rifa i piči.

HC: Dakle, vi ćete biti jedini raspevani bend na prestojećem događaju u CK13. Za sad je na svetlost dana izašlo nekoliko vaših raw demo snimaka. Da li će i sledeća godina biti raspevana? Planirate li ulazak u studio?
Peca: Jeste, izbacili smo sveže demo snimke direkt sa probe snimljene telefonom. Hteli smo da predstavimo dve nove stvari, kao i blagu promenu u stilu u poređenju sa prethodnim demo snimcima, s obzirom da smo spustili štim i promenili gitaristu u međuvremenu. Što se tiče sledeće godine, planiramo na leto da krenemo sa snimanjem bar jednog albuma u studiju. Toliko pesama i rifova se nasmislilo da bi bilo bezveze da se ne snime kako treba. Takođe, planiramo i spot ili dva, ali o tom - potom.

HC: Za kraj, šta poručujete čitaocima? Šta čeka Novosađane dvadeset trećeg?
Dražen: Ne znam da li će napolju biti ledeno ali će bez obzira biti odlična svirka!
Peca: Biće dobra ekipa, fina muzika i nešto za popit', tako da valja i svratiti.
Damir: Pozdrav za sve i vidimo se u CK!

Intervju pripremio Vojin Desančić