Iako se rege slušao, pa donekle (u tragovima) i svirao na ovim prostorima do 1986., tek sa pojavom braće Matić i Del Arno Benda postaje poznat i prihvaćen od strane šireg auditorijuma. Upravo ove 2016. bend slavi 30 godina postojanja. Priznaćete lep jubilej vredan svakog poštovanja. 
Rege bendovi danas više nisu tolika retkost na našoj sceni ali DAB je i dalje ostao simbol, i prvi bend na koji pomislite kada se pomene rege zvuk u regionu. A kada pomenete Del Arno Band, prva asocijacija je Jovan Matić. Evo šta je Jovan voleo u formativnim, pa i ne samo formativnim godinama...


Bendovi, muzičari i albumi


Sa muzikom sam počeo da se družim još kao sasvim mali dečak. Na moje insistiranje otac mi je kupio klavir kada sam imao nepunih 7 godina. Prvi muzičar koji me je zapanjio i do danas ostao jedan od mojih omiljenih jeste Betoven. Bio sam opčinjen činjenicom da je gluv stvorio svoju 9 sinfoniju i to me je obelezilo zauvek. Betoven je najveći za mene. Onda je stigao rock and roll. Prvi "brutalan susret" sa njim desio se u petom razredu osnovne kada je drugar doneo u školu (ja sam detinjstvo proveo u Francuskoj) album "Sticky fingers" Rolling Stones-a. Taj čarobni omot sa farmerkama čiji se šlic raskopčava, to je izazvalo revoluciju. Potom i nakon preseljenja u Beograd dobio sam za rodjendan svoje prve rock end roll ploče Slade "Sladdest" i Rolling Stones "Goats head soup". Bilo je kasnije još obrta, i važnih trenutaka kao što su album Black Sabbath "Sabbath bloody sabbath", Tangerine Dream "Live", pa Bob Marley "Natty dread" (koji me je uveo u svet reggae-a), Burning Spear "Farover", Aswad "Live and direct", Alman Brother's band "Live at fiilmore east", Police "Reggatta de blanc" (kojeg smo kod moje školske drugarice Ivone slušali premijerno i zajedno Koja iz Discipline, Gagi iz Limonovog drveta Ivona i ja, pa King Sunny Ade, koji mi je otvoruio vrata afričke muzike.
Možda je bolje da stanem jer je spisak zaista ogroman. Imao sam sreće da dodjem do mnogo dobre muzike i na tome sam zahvalan. Od muzičara neosporno su na mene ogroman utisak ostavili Keith Richards, Paul Simon, Leonard Cohen, Peter Gabriel, Sting, Laurie Anderson, Jacques Brel, Georges Brassens, Bob Marley, Israel Vibration (sva trojica), Burning Spear, The Ramones, Tony Iommi, Darko Rundek, Milan Mladenović.

Reditelji i filmovi


Kao i slučaju muzike izbor je zaista ogroman, od evropljana koje mnogo volim Wim Wanders, Felini, Truffaut. ali i našeg Šijana preko Copole, Kubricka, Hitchcock-a (meni jedan od najdražih). Kod filmova koji su mi se dopali nisam pedantno vodio računa o tome ko ih režira, ako je film mene dotakao onda je to to. I tu je spisak poduži: Lenny o američkom komimcaru  Lenny Bruce-u, Odiseja u Svemiru, Razjareni Bik, Ima li pilota u avionu, Goli u sedlu, Goli pištolj, neprevazidjeni Blues Brother's, Apokalipsa sada, Godina opasnog zivljenja, Ruzni prljavi i zli, Dekameron, Velika Avantura, Sever sevro-zapad, Psiho, Ptice, Obučena da ubije, Warriors, Ratovi Zvezda, Gospodar Prstenova, i mnogi drugi, zaista mnogi, mnogi drugi.

Stripovi


Tu je odgovor već mnogo kraći i precizniji Alan Ford, Asteriks i Princ Valijant, i čitava galerija stripova iz francusko belgijske skole (Spiru i Tintin časopisi su bi bili obavezna nedeljna lektira). Mogu da dodam i Bluberija, Korto Maltezea i mog omiljenog domaćeg autora Aleksandra Zografa.

Pisci i knjige


Kafka, Edgar Alan Po, Harms, Buzzati, Talkin, Kis, Baudelaire, Kundera, Bulgakov, a knjige logično, Zamak, Majstor i Margarita, Slučajevi, Prodavnica tajni, Gospodar prstenova, Sala, Malin Princ, Galeb Dzonatan Livingston.

Događaji


Koncerti su bili i ostali jeda od mojih omiljenih aktivnosti, najbolji su ostali zauvek u mom sećanju: Wishbone Ash, prvi put u Beogradu u hali Pinki Zemun, Santana u hali Pionir, Burning Spear u Ljubljani (ovaj koncert me je bez premca najviše pomerio), UB 40 u Zagrebu, Status Quo u Novom Sadu, Azra u seriji od sedam koncerata u SKC-u Beograd, Manu Chao na Tašmajdanu u Beogradu, Youssou N'Dour u Sava Centru, Buldožer u SKC-u Beograd (iz serije koncerata iz kojih je proizišao album "Ako ste slobodni veceras"), Haustor (prvi posleratni koncert u SKC-u), Rolling Stones-i u Beogradu, Police u Beogradu itd.
Izložba moderne umetnosti u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu povodom samita OEBS-a, stalna postavka muzeja ekspresionizma u Parizu Quaie d'Orsey, Rodin-ov muzej u Parizu, Radovan treći, gradjanski protest 1996, prvi Exit festival, koncert DAB na bazenima 25 maj, dogadjaji iz septembra 2001. (pad dve kule), odlazak Bob Marley-a, smrt Fidela Castra, pad Aparthejda i uspon Mandele na mesto predsednika Južne Afrike, pobeda naših košarkaša nad NBA Amerima kod njih u Indanapolisu i kasnije osvajanje titule svetskih prvaka. Zvezda prvak Evrope i sveta, Djordjevićeve trojke, Danilović zakucava preko Sabonisa, predstave Teatra Levo i njihovi maratoni u Beogradu, Hajdučka česma, bombardovanje 1999., susret sa Misty in roots u Portorožu, koncert na Ohridskom jezeru, otkrivanje spomenika Bob Marley-u u Srbiji.