Mini turneja grupe Evolucija
Mini turneja grupe Evolucija

Poleteo "Petruški zmaj" Milene StojanovićSviđa ti se? Javi ostalima!

Izdavačka kuća Otvorena knjiga je objavila prvi roman epske fantastike autorke Milene Stojanović inspirisan slovenkom mitologijom. Priča je smeštena u srednjovekovnu Srbiju sa fokusom na Petrušku oblast, kojom je u to vreme vladao župan Vukoslav. Dečak Crep, sin slavnog župana Vukoslava, saznaje da ima još dva brata razdvojenih po rođenju. On za rođendan dobija vilinski mač, ali i moć preobražaja u obličje zmaja. Uči tajne magijskih veština od Vujina, starca kome niko ne zna broj godina, a koji je ceo život proveo uz Crepa, čekajući dan kada će krenuti u potragu za braćom i ka ostvarenju drevnog proročanstva, izrečenog od samih bogova. Slovenska boginja smrti i zime Morana, na sve načine pokušava da osujeti Crepa u planovima, sklapajući saveze sa mračnim silama, a sve s razlogom da se Trojstvo braće ne okupi, i ona zauvek ne bude uništena.

U svojoj nameri da pronađe braću upoznaje veliki broj ljudi, koji su svojim sudbinama vezani za staru pagansku veru, ali i on sam preispituje svoja učenja, a sve se to događa na pragu hrišćanstva, i neposredno pre kosovskog boja. U potrazi mu pomažu starac Vujin, druid stare vere, otac Vukoslav, tadašnji župan, Lazar Hrebeljanović, i mnoga magijska bića Žar ptica, vile, patuljci, mađionik, krilati pegazi i divni jednorozi, koje će čitaoci imati prilike da upoznaju, na Crepovom putu da nađe braću.

Petruški zmaj je prvi deo planirane trilogije Proročanstvo bogova. Milena je rođena u Paraćinu, 21. Marta, 1988. godine, gde je i završila ekonomsku školu i fakultet za menadžment. Dobitnica je brojnih nagrada za kratke priče, mahom inspirisane slovenskom mitologijom i folklornom fantastikom. Preko stotinu priča joj je objavljeno na raznim internet portalima, u velikom broju zbornika, u zemlji i inostranstvu.

''Iako prvenac, roman „Petruški zmaj“ je vođen veštom rukom pripovedača koji odlično vlada podžanrom epske fantastike. Odmerena kombinacija elemenata mitskog i istorijskog, nenametljiv stil i bogat jezik, samo su neki od kvaliteta ovog sjajnog dela. Ukoliko ste ljubitelj slovenske mitologije, mitskih bića i vilinskih svetova - obavezno pročitajte ovaj roman.''
Časopis za folklornu fantastiku OmajaSviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

10 najčitanijih

Arhiva