Emetica i Helly Cherry su skoro pa vršnjaci. Istina, Emetica je koju godinu starija, ali se potrefilo da se prvo izdanje ovog benda (ili bar prvo sa kojim smo se mi upoznali) poklopi sa početkom rada našeg sajta. U pitanju je bio split sa bendom Intakt iz Velike Plane na kome se Emetica predstavila sa tri numere porno (gore) grind podžanra. Valja pomenuti i učešće na međunarodnom 6 way split izdanju "United forces of grind". Pesme sa ova dva izdanja su se manje-više vrtele u raznim kombinacijama (kompilacije, splitovi) .

U to vreme (mada i danas) Emetica je predstavljala jedan od retkih bendova na ovim prostorima koji neguje tu vrstu buke i tematike (upravo mi pada na pamet hrvatski Wizards of gore). Bend je bio najaktivniji do 2005. kada je prestao sa radom, da bi se 2013. ponovo okupio i nastavio, istina više povremeno koncertno aktivan u rodnom Kragujevcu nego diskografski. Jedno ovakvo izdanje im je dakle svakako bilo potrebno. Nešto što bi unelo dodatnu aktivnost bendu i bilo dalji motiv za nastavak rada. Tako smo dobili "Escatolorgy".
Sa jedne strane "Escatolorgy" predstavlja još jednu svojevrsnu rekapitulaciju dosadašnjeg rada oličenu u vidu osam starih pesama ponovo snimljenih (ovoga puta u boljim uslovima i bolje produkcije), sa druge je nova etapa sa sedam novih numera koje je snimila nova postava.
Iako su pesme nastajale u periodu od više od 10 godina, obe polovine ipak čine kompaktnu celinu. Emetica i dalje pruža klasičan (gor) grajnd tematski orjentisan ka zdravim i manje zdravim telesnim funkcijama i izlučevinama (guglajte značenje imena benda). Svakako nije za one sa osetljivim stomakom i politički-polno-kakvim god korektnim stavovima. Ali gor grajnd je oduvek takav i bio, prst u gnojnu ranu.

Budućnost benda je i dalje neizvesna. Članovi su rasuti na sve strane zemlje i sveta, i okupljaju se par puta godišnje. Utoliko ovo izdanje više dobija na značaju jer, ako je ovo novi početak onda je dobar, ako je kraj, onda je ovo sjajan način da se jedna priča zaokruži.

Voleo bih da ovaj osvrt završimo jednom zanimljivošću. Nedavno su na svojoj fejsbuk stranici članovi benda ostavili sliku grafita "Emetica" uz propratni tekst: "Stari grafit u dvorištu škole Svetozar Marković. Dok su ga tadašnji Emetičari pisali, trenutni članovi benda su tek polazili u istu školu. Priča se svakako nastavlja..." 
Dakle, držimo vas za reč. :)

Nenad