Elsewhere Shine su započeli kao avantgardni projekat osnivača Marka Sinadinovića, klavijaturiste i kompozitora sa nekoliko izdanja iza sebe. Nažalost, zbog nedostatka odgovarajućih osoba sa kojima bi sarađivao, Marko je držao bend na ledu neko vrijeme. Materijal je polako stvarao, u priču je ubrzo uveo i Bojanu Panovski, ali ne može se baš sve sam. Do sada. Prije otprilike godinu dana, u priču Elsewhere Shine upadaju i Jadranka i Igor Stanić (Superhammer) te Miloš Krsmanović, i sa svojom ogromnom energijom, idejama i iskustvom stavljaju tačku na sva tumaranja benda Elsewhere Shine. Od jednog avntgardnog projekta usmjereniji više ka mirnijim melodijama, Elsewhere Shine se preko noći pretvorio i troglavu aždahu koja bljuje vatru. Sa ovim izdanjem je bend zaokružen muzički u jednoj sasvim novoj cjelini koja donosi mnogo iznenađenja.

Prvo što je i te kako očito je da su pridošlice udarile po gasu. Standardnim Elsewhere Shine opojnim melodijama su dodali jednu visokooktansku metal smješu koja ne ostavlja ravnodušnim. Jeste da su u pitanju samo četiri pjesme, ali to su četiri pjesme sa kojima nema šale. Jedan dio bendova na zapadu opstaje cijelog svog radnog vijeka na fami jednog ovakvog izdanja, dok u slučaju Elsewhere Shine očekujem da je ovo samo prvi u nizu vrlo uspješnih izdanja koja će pisati istoriju srpskog metala.

Na projektu su učestvovali još i Vladimir Garčević (Claymorean, Midnight Rain) i Adnan Hadžikadunić, te i Boris Šurlan koji je odlično programirao bubnjeve (molim da prije nego išta kažete kontra programiranih bubnjeva prvo poslušate diskografiju benda Meshuggah pa onda preslušate dobro i ovaj EP), te je uradio produkciju i finalni mix i mastering.

Na ovom EP-u bukvalno imate crème de la crème mlađe srpske metal scene i vjerujte da se osjeti u svakoj pjesmi, svakom rifu, noti i uzviku pjevača i nikako nemojte dozvoliti da samo prođete pored ovog EP-a koji izlazi pod Miner Records etiketom krajem godine, i Nocturne Media (digitalna distribucija je krenula već početkom septembra).

Nikola Franquelli