1. Zato što ima više veze sa pravom književnošću nego dela estradnih zvezda koja možete kupiti na svakom kiosku i čiji veliki plakati ukrašavaju prestižne knjižare naše prestonice.

2. Zato što stripovi nisu samo američki superheroji o kojima se snimaju šareni filmovi za decu, čast izuzecima kao što je trilogija o Betmenu. Stripovi su umetnost i bilo bi lepo da se vrate vremena kad su ih deca čitala ispod klupe umesto što se sad igraju mobilnim telefonima.

3. Zato što ćete u Dilanu prepoznati citate i aluzije na mnoge filmove pa će vas podstaći da ih ponovo ili prvi put pogledate. Osim što je jedan od najznačajnijih likova evropske pop kulture može vas upoznati i sa drugim umetničkim delima tako da ima i obrazovnu funkciju.

4. Zato što će Gručo ispričati neki vic koji ćete moći da citirate bez straha da je već sto puta šerovan na internetu.

5. Zato što je Dilan romantičan pa u svakoj epizodi ima novu ljubav zbog koje upada u nevolje. I pored  toliko epizoda nikako da saznam koje to fore koristi.

6. Zato što Dilan može biti dobra tema za razgovor u društvu jer ga čitaju čak i devojke za razliku od Bleka Stene ili Texa (možda ga devojke gotive zato što liči na Ruperta Evereta samo za razliku od njega Dilan ne stari). Možete diskutovati ko je najbolji crtač a ko drugi najbolji scenarista pošto je Ticijano Sklavi naravno prvi, o tome nema diskusije.

7. Zato što ćete potrošiti manje para na njega nego na kladionicu i on ne može da izgubi. Više puta je igrao šah sa smrću i uvek dobio.

8. Zato što vozi bubu, svira klarinet, ima u kući gomilu nepotrebnih kolekcionarskih sitnica i generalno je kul lik. Šteta je samo što sa njim ne možete podeliti pivo jer se izlečio od alkoholizma.

9. Zato što godinama sastavlja jednu istu maketu galije u boci čime dokazuje da treba da budemo uporni u životu bez obzira što je cilj daleko. Šta će biti kad sastavi taj brod ne smemo ni da pomislimo.

10. Zato što ćete uz Dilana naučiti da se ne plašite čudovišta iz priča i drugih dimenzija, prava čudovišta se kriju u ljudima, među nama. Tako da je on i pomoćno lekovito sredstvo za iracionalne strahove.

Veran Mijatović (Zabavište)