U kratkom roku, Hostis su dokazali da su jedan od onih bendova koji underground rad i produkciju shvataju ozbiljno, kao početnu stepenicu u progresu koji niti malo nije lagan, posebno u omanjoj Crnoj Gori. Ovoga puta smo o albumu, prošlosti, sadašnjosti i budućnosti razgovarali sa Aleksandrom Dragojevićem, basistom benda i čovjekom koji gaji jake emocije ka svemu što je muzika.


HC: Postava benda, nakon par izmjena tokom godina, se konsolidovala. Kako bend sada funkcioniše pošto ste svi situirani u različitim gradovima?
H:
Ova postava benda opstala je u nastojanju da snimi autorski materijal, u čemu smo prošle godine konačno i uspjeli. U situaciji u kojoj bi mnogi bendovi odustali, mi smo prelomili i odlučili da snimimo album. To što živimo u različitim gradovima otežavajući je faktor, kao i mnoge druge stvari, ali mogu reći da ova trojka komunicira jako dobro, što pokazuje i činjenica da trenutno zajedno radimo na novom materijalu Abhotha.

HC: Kakva je situacija sa bubnjarem? Da li ste pronašli čovjeka koji bi popunio tu prazninu?
H:
Nismo još uvijek pronašli bubnjara koji bi ispunjavao sve ono što je potrebno da Hostis funkcioniše kao live bend. U Crnoj Gori ima talentovanih bubnjara, među njima i onih koji sviraju ekstremne žanrove metala, međutim za ozbiljan studijski rad nije dovoljan samo talenat. Potrebno je odricanje i posvećenost, ulaganje u opremu, te iskrena ljubav prema svirci.

HC: Iako je preko Srđana Mišovića (vokal) bend tijesno povezan sa bendom Abhoth, Hostis je ipak izdvojen i autentičan entitet. Abhoth je više u spiritualnom svijetu, dok je Hostis prizemniji. O čemu su tačno pjesme Hostisa?
H:
Kao što ste rekli, Hostis jeste autentičan entitet. Prvi album Hostisa bavi se svim onim negativnim aspektima savremenog društva. To su problemi koji nas, nažalost, prate vjekovima, kao što su političke i religijske dogme, manipulacija masama, kolaps sistema vrijednosti i slično.

HC: Prvi album kupi samo dobre kritike, i dolaze sa svih kontinenata. Kako ste zadovoljni sa finalnim proizvodom i saradnjom sa Miner Records?
H:
Veoma smo zadovoljni onim što smo postigli. Ovo je inače prvo full length death metal izdanje iz Crne Gore, i na to smo ponosni. U ovakvim uslovima, sa skromnim finansijskim sredstvima, te kao trojka snimiti ovakav album, pritom potpisati za jednu respektabilnu izdavačku kuću, velika je satisfakcija.

HC: Album je, može se slobodno reći, DIY od početka do kraja. Muzika, tekstovi, programiranje, omot ... najveći dio posla, sem samog snimanja, ste uradili vi iz benda. Potreba ili želja?
H:
I potreba i želja. Hostis je tokom godina gradio odlične odnose sa kvalitetnim ljudima, poštovaocima našeg rada, koji su nam izašli u susret i pomogli da realizujemo ovaj projekat. Od gitarista koji su gostovali na solo dionicama, do dizajnera koji su učestvovali u stvaranju omota. Srđan i ja smo dosta uradili na vizuelnom identitetu. Mene lično je vodila velika želja da i u tom pravcu dam doprinos, smatrajući da je velika prednost ta mogućnosti da vizuelno predstavim muziku u čijem sam stvaranju učestvovao.

HC: U Crnoj Gori je moguće profesionalno snimiti album, ali koliko je lako ili teško doći do tog cilja?
H:
Pokazali smo da je moguće. Sigurno da nije lako ni stvarati, a kamoli snimati profesionalno, međutim potrebno je taj cilj malo podići na listi prioriteta u životu i dati sve od sebe. Takvim odnosom će i rezultati sigurno doći.

HC: Koliko ima posvećene metal publike i da li jedan metal bend može da stvara i opstane u današnjoj Crnoj Gori?
H:
Jedan od većih problema sa kojima se suočavaju metal bendovi jeste nedostatak publike. Bend mora biti spreman da radi 'za svoju dušu' i da u Crnoj Gori neće biti dovoljno podrške za taj rad. Ovo je naročito otežavajući faktor kada su u pitanju nastupi, teško je organizovati kvalitetan festival koji bi privukao veliki broj ljubitelja ovakvog zvuka. Mnogi talentovani bendovi odustaju zbog činjenice da nemaju gdje na pravi način da predstave svoj materijal.

HC: Kod vas je primjetan visok nivo profesionalizma, discipline i volje za rad. Koliko tih elemenata ima na crnogorskoj sceni?
H:
Kada toliko uložite u jedan projekat, trudite se da rezultat bude što bolji. To se jedino postiže kvalitetnim radom. Ne treba izostaviti ni profesionalni odnos producenta Nikole Radovića, koji se potrudio da dobijemo zvuk koji smo tražili. U Crnoj Gori nema dovoljno profesionalizma, i morate vrlo pažljivo tražiti ljude za saradnju. To je nešto što bi moralo da se drastično unaprijedi u budućnosti.

HC: Što donosi budućnost za bend? Da li kujete planove za nova izdanja ili koje ideje skupljate?
H:
Trenutno koristimo svaku priliku kako bismo snimali material za Abhoth. Postavili smo to kao prioritet, i sav rad vezan za Hostis stavljen je na čekanje. Ima novog materijala, tako da je sasvim izvjesno da će biti rada na novom albumu i nadamo se da će početi već od naredne godine.

Pitao: Nikola Franquelli