Muzička kreativnost, pogotovo u elektronskim krugovima, često ne zna za granice, te tako nastaje nebrojeni broj numera za vrlo kratko vreme. Filip Motovunski, drum ’n’ bass DJ je nakon deset godina rada objavio svoje retrospektivno izdanje, na dva diska, uz dodatni besplatni download DJ mix-a, što sve ukupno traje skoro pa tri i po sata, gde i dokazuje svoju decenijsku kreativnost i zanimanje za elektronski zvuk. Iskreno verujem da je ovaj album neki minimum izbora, a da se išlo na malo veću i širu komociju, sigurno bi trajao i preko četiri sata.

Prvi disk, nazvan „Best beats“ sadrži Filipove kompozicije kao i tuđe kompozicije u kojima je učestvovao, pa ih izvodi na svoj malo drugačiji način. Unapred izvinjenje poznavaocima Filipovog zvuka, jer je ovo prvi put da se ličnije susrećem sa ovakvim zvukom, pa je vrlo verovatno da sam negde i pogrešio u opisu iznad. Sve u svemu, sat vremena brze noćne vožnje, beat-ovi jasno naglašeni, čuje se da Filip ume da rukuje za DJ pultom, ekvilajzeri na mestu, kick i snare koji vode ovaj stil zvuče bogovski, nisu prenaglašeni niti iskaču u odnosu na celinu. Suština izdanja je neprekidan beat, bez praznina i slučajnih brejkova. Ovakvi DJ-evi treba da puštaju i miksaju muziku na festivalima, a ne raznoliki radijski pločopuštači kojima je vrhunac kreativnosti promena ekvilajzera u Winamp-u i menjanje levog i desnog kanala naglim potezima miša.

Drugi disk je malo sveobuhvatniji, nosi ime „Mixed beats“ i na njemu se nalaze sve numere koje je Filip uzeo od raznih izvođača i obukao u D’n’B svetlucavo odelo. Od poznatijih i zanimljivijih obrada, tu su Dubioza Kolektiv, a može se čuti i kako zvuči Rundekova prva ljubav u potpuno novom digitalizovanom aranžmanu. Tu je recimo i remix Arsena Dedića, dokaz da se svaki tip muzike može aranžirati u neki noviji stil. Poslednja pesma priča o žurkama na festivalu, pominju se Seasplash i Exit, kao mesta na kojima se može proživeti dobra avantura.

Treći deo, koji se skida sa bandcamp stranice izdavača, a uz pomoć download šifre koja dođe uz disk, je ako sam dobro shvatio, isti kao drugi disk, ali uz snimljene čestitke prijatelja i saradnika koje se mogu čuti na početku.

Nema se mnogo za dodati, za ljubitelje žestokog đuskanja do duboko u jutro, ovo je neizostavno štivo, čak obavezna lektira. Ako ipak niste preterani ljubitelj ovakvog zvuka, ali ipak ste raspoloženi da nekad promenite ploču, ovaj mix može sjajno da posluži dok u poslednjem momentu završavate seminarski, pa vam treba nešto za razbuđivanje ili jednostavno igrate Postal i želite neki ludački mix da vas prati dok u igri oslobađate vaše unutrašnje demone.

Tihomir Škara