ABOP ili After je bolji od partija je potpuno naturalna elektro rock instalacija. U pitanju je ekipa sastavljena od nekolicine bendove (što bi se moderno reklo – supergrupa) koja zvuk temelji prevashodno na elektronici, ali izvedenoj na živim instrumentima uz smanjeno uplitanje prstiju nad play dugmetom.

Prvo izdanje nosi četiri numere, tri trajanja preko sedam minuta i jednu od pet minuta. Ploča u magenta boji izgleda i više nego odlično, a zvuči potpuno brutalno i brzo. Tokom preslušavanja javljaju se mnogobrojne asocijacije. Zvuk neopisivo podseća na soundtrack iz triler filmova, zamislićete jurnjavu kolima, gde begunac u raspalom kršu beži od policije koja ga juri džipovima i helikopterima, dok je happy end na strani begunca. Lično mi neke scene filma Taken bile u glavi dok sam slušao ploču, a čini mi se da je dosta slična muzika korišćena i u filmu. Takođe, jednostavni, skoro MIDI zvuci evociraju uspomene ka starim FPS video-igrama, kao što su recimo Doom, Duke Nukem, Quake i slične igre visokonaponskog naboja i adrenalina. Javljaju se tu i neki jungle efekti i perkusioni ritmovi, koji teraju na neartikulisano igranje, te je ploča vrlo pogodna za žurke kasno u noć. Tek poslednja numera dobija na melodičnosti, dok je kompletno izdanje okrenuto ka ritmičnosti i živosti. Bez obzira što se u prvi plan gura ritam, i bez obzira što numere traju dosta dugo, nisu u klasičnom repetitivnom stilu, već nas voze kroz različite predele i pejzaže, tako da stičemo utisak da je jedna numera sklopljena od dve ili tri kraće teme, ideje.

Ploča zvuči duboko, oštro, brzo i precizno, prava iskristalisana elektronika prilagođena alternativnim pravcima i modernim zahtevima. Svaka numera ima jasan i dobro razrađen koncept, prisutan je zdrav i nesmetan tok, a nadovezivanja različitih motiva su neprimetna.

Ova ploča se sluša na dva načina. Prvi je da se zavališ u fotelju, staviš noge na sto, i odmaraš uz jednostavan i lak koncept elektronike, uz povremeno klimanje glavom napred-nazad prateći životinjski ritam bongosa. Drugi način je da dovučeš ozvučenje sumnjivog porekla u stan, strpaš trideset ljudi u isto toliko kvadrata, i odvališ stream ovog albuma, čekajući da organi reda i mira prekinu najjaču žurku u gradu. Za koji god način da se slušalac opredeli, zabava uz ABOP je zagarantovana.

Tihomir Škara