Kratki dokumentarni film o kultnom niškom bendu “Stentor” u produkciji UG “Forum Artisticum” i Kreativnog studija “Artija”, i režiji Velimira Stojanovića upravo je objavljen.

Ovaj dokumentarac se sastoji od kadrova snimljenih za potrebe filma “Mi plačemo iza tamnih naočara”, i fotografija i snimaka iz arhive članova benda. Izjave trojice nekadašnjih članova duhovito i koncizno oslikavaju kulturne, ali i šire društvene prilike u Nišu i Srbiji, s kraja osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog veka.

Svojom generacijskom pričom, nekadašnji članovi ovog benda slikaju verno duh grada Niša, kako je on izgledao krajem dvadesetog veka, danas sačuvanog samo u sećanju njihovih savremenika.

Kao svojevrstan fenomen, priča prati i evoluciju “Stentora”, koja se poklapa sa evolucijom thrash metala na svetskoj sceni, kao i pojavu Hard Core-a, do tada nepoznatog rok publici na ovim prostorima. Bend je bio aktivan u periodu od 1988. do 1997 godine, i predstavljen kao jedan od najuspešnijih na ex- yu prostoru u ovom podžanru metal muzike.

STENTOR, dokumentarni film from velimir stojanovic on Vimeo.

Olja Wagner