Prvi album Atheist-a na ploči, pa još posle šest godina studijske pauze. Malo me ne raduje činjenica da jedan kultni pank bend izdaje ploču tek sad, ali sa druge strane, dobro je što smo i to dočekali. Naziv albuma u slobodnom prevodu sa nemačkog znači „prelivanje“, pa se može povući jasna paralela između ovog naziva i nekoliko društveno angažovanih pesama na albumu.

Ploča je jednostavna, melodična, bez uvijanja, u klasičnom Atheist stilu – sprdnja i podsmeh na vojvođanski način. Neke pesme su poznate od ranije, ovaj put ponovo snimljene, a neke su pisane za ovaj album. Momci su se pošteno vratili u grad, ne izigravaju baladne pankere, svaka numera mladalački je jaka i energična. Ono što ostavlja utisak nakon prvog preslušavanja su oštre gitare, melodični refreni i pojednostavljene, ali razigrane perkusije.

Prednost preslušavanja albuma sa ploče je ta što se stiče osećaj podele albuma na dva konceptualna dela, a i pesme su približno raspoređene da dopunjuju osećaj. Na početku, glasno su najavili povratak, prokomentarisali okruženje u kom se nalaze, zatim poslali preteću poruku. Osvrnuli su se na neka davna putovanja i na kraju predložili svoju političku kampanju. Stranica B je ozbiljnija, osvešćenija, mnogo više društveno orijentisana, približno u stilu poslednjeg albuma Goblina. Najveća prednost ploče je trinaesta numera, koju će digitalni slušaoci moći da čuju tek oktobra 2016. godine – obrada Minijature, benda KUD Idijoti, koju su Atheisti spremili za tribute album posvećen Tusti i bendu.

Album tehnički zvuči i više nego odlično, obzirom da je snimljen u Socijala studiju, koji se prema njihovim rečima odlikuje polugluvim producentom, kao i kršom od opreme (a i od bendova). XD

Iza izdavanja ploče stoji izdavač PDV records (PDV stoji za Prekomjerna Doza Vinila), dok je album uveliko dostupan na CD-u i u diskutabilnom digitalnom formatu. Osim što je kultni bend dobio svoju ploču (gramofonsku, nikako nadgrobnu), spomenuti izdavač je dokazao da prepoznaje već postojeći potencijal, koji ne da treba, nego jednostavno mora biti zabeležen na tom tradicionalnom nosaču zvuka, koji se poslednjih godina lagano vraća u grad.

Čista desetka, za Atheiste, za otpevano, za ploču, za izdavača, ovo album koji će trajati, koji će se svirati na koncertima, obrađivati od strane mladih pankera i bendova, sve u svemu, odlično obeležje benda za 25 godina postojanja.

Tihomir Škara