foto: Wikipedia
Ivan Rodić ili kako ga u svetu prepoznaju Yvan Rodic. Švajcarac, po ocu je Srbin. Internet zajednici poznatiji je pod umetničkim pseudonimom Facehunter. Fotograf, bloger, putnik, posmatrač. Lovac na lepo, interesantno i inspirativno. Čovek čije poglede kroz objektiv prati hiljade ljudi, širom planete. 
 
Ovaj vizuelni umetnik zgrabio je virtuelnu eru i na najbolji mogući način spojio umetnost sa modernim tehnologijama. Danas, kad je mnogo fotografskih blogova, a svako ko ima Instagram profil sebe naziva fotografom sigurno ćete se složiti da je za uspeh u svetu fotografije potrebno je mnogo više od skupe kamere i profila na društvenoj mreži. Yvan Rodic misli da je uspeh ipak deo misterije. Da treba biti na pravom mestu u pravo vreme i ljudima doneti ono nešto što im možda nedostaje. 
 
Prešavši gotovo celu planetu samo u poslednjih nekoliko godina Yvan Rodic posetio je i našu zemlju radi promocije svoje knjige pod nazivom Godina u životu Facehuntera. Za njega to je bila svojevrsna prilika da se podseti jezika kojim retko govori, a za Beogradjane prilika da se bliže upoznaju sa radom ovog nesvakidašnjeg fotografa kroz njegov putopisni dnevnik. Svojevrsna insajderska perspektiva i pripovedanje neispričanih priča iz svakog kutka sveta ovog čoveka učinili su jednom od najpoznatijih ličnosti weba. Internet popularnost donela mu je mnoge životne prilike od kojih su rad za modne kuće i prestižni modni magazine Vogue samo pojedinosti. 

Kako je u jednom intervjuu tokom svoje posete Beogradu izjavio njegov susret sa svetom fotografije desio se slučajno dok je radio na mestu menadžera jedne kompanije u Parizu. Fotoaparat koji je od kolege dobio na poklon podstakao ga je da svet posmatra drugim očima. Očima lovca na lepo i inspirativno.

Fokus njegovih gotovo umetničkih fotografija je na stilovima prolaznika, uličnoj umetnosti, arhitekturi, pejzažima i žurkama. Kroz fotografije gotovo da se može  uhvatiti ritam tih gradova i predstaviti ih uz dodatak ličnih beleški o njima. To je nešto što ne možete da vidite inače u turističkim vodičima – skoro pa insajderska perspektiva tih gradova nekoga sa strane.  
 
Ukoliko želite da se izbliza upoznate sa radom ovog umetnika predlažem Vam da posetite njegov zvanični sajt na adresi http://www.facehunter.org.  A ukoliko je Yvan Rodic slučajno u Vašem gradu ne propuštajte tu priliku jer  kada je Facehunter u gradu sigurno ćete poželeti da budete ulovljeni.

Cvetkovic Milica