Izdavač: Camp Motion Pictures, 1988.
Režija: Fred Olen Ray
Scenarij: T.L.Lankford , Fred Olen Ray
Gl. uloge: Linea Quigley, Gunnar Hansen, Jay Richardson
Tagline: They charge an arm and a leg!

Radnja:

Jack Chandler (Jay Richardson) je privatni istražitelj koji od jedne žene dobije zadatak da pronađe njenu kćer Samanthu (Linea Quigley) koja je nedavno nestala na ulicama Los Angelesa. Istovremeno, u gradu se odvija cijela serija ubojstava motornom pilom. Naravno, naš vrli junak otkriva povezanost između nestale djevojke i kulta štovatelja motornih pila.

Osvrt:

Ako ste pažljivo čitali naš FAQ ovog serijala, možda ste zamijetili dio u kojem se spominju "posebno cijenjeni filmovi u kojima autor svjesno koristi trash kao dio estetike čime 'nedostatke filma pretvara u prednosti'". Ako vam nije jasno o čemu je tu riječ, ovaj film pruža odgovor. Jer već od prvih kadrova sasvim je jasno da redatelj ni u jednom trenutku nije pokušao napraviti tzv. "ozbiljan" film, već se ciljano poigrava i izruguje ustaljenim klišejima (p'rije svega detektivskog) filma (glavni glumac kao narator, detektiv koji pije i puši, do grla je u dugovima, al' zavodi ženske sve u šesnejst...), a sve je dodatno začinjeno one-linerima koji su toliko cheesy da to ne može biti slučajno. Uostalom, pogledajte samo naziv izdavačke kuće.

Takav redateljev pristup ostavio je traga i na izvedbi glumaca, na čijim se licima učestalo ocrtava susprezanje da ne prasnu u smijeh. A kakve je samo glumce sakupio iskusni i prekaljeni gospon Olen Ray... Nestalu djevojku glumi Linea Quigley, Kraljica B-horrora koja je glumila u toliko trash filmova koliko ih mi svi skupa nismo pogledali. A i ona je potisnuta u drugi plan u prisustvu Legende...

Priznajte, koji film vam prvi pada na pamet kad čujete riječ "chainsaw" ili "motorna pila" (ili "testera" ako ste dovoljno stari da se sjećate "onih" titlova). Pa naravno. A tko je faca u tom filmu? Pa Leatherface. A tko glumi Leatherfacea? Da, glavom i bradom Gunnar Hansen, lik koji u ovom filmu glumi misterioznog vođu drevnog (!) egipatskog (!!) kulta štovatelja motornih pila. Da stvar bude zanimljivija, čovjek je iza "Texas Chainsaw Massacrea" snimio još jedan film 1976. godine i povukao se. Vratio se glumi punih 12 godina kasnije radi ovog filma. Respect! :)

Sad sam namjeravao pisati o tehničkoj izvedbi samog filma, ali ne da mi se. Mislim, očito je da redatelj nije ciljao na Oscara za specijalne efekte, i još očitije da to nije ni pokušao prikriti. I zato je sve skupa tako dobro ispalo, i zato je sve skupa tako zabavno. I zato ovaj film dokazuje da loš film može snimit svatko, ali za dobar trash film treba imati tonu talenta i dvije tone uvrnutog smisla za humor.

Highlightovi:

    Masakr uz zvuke Elvisa
    Gluma
    Efekti

Oleg Berić