Wilco je osnovao 1994. Jeff Tweedy nakon razlaza benda Uncle Tupelo, koji je napravio veliki uticaj na buduću alt-country i americana scenu. Tokom godina, Wilco je mijenjao postavu i pored Tweedya, koji je glavni autor, pjevač i gitarista, iz prve postave ostaje basista John Stirratt. Ostatak današnje postave, koja je uzajedno više od deceniju čine gitarista Nels Cline, multi-instrumentalist Pat Sansone, klavijaturista Mikael Jorgensen, i bubnjar Glenn Kotche. Bend je objavio 9 studijskih albuma, nekoliko kompilacija i uživo izdanja. Sa Billyjem Bragom snimaju trostruki album „Mermaid Avenue“, koji sadrži do tada neobjavljene pjesme američkog barda Woodiea Guthriea, koji je bio inspiracija i Bobu Dylanu. Sa Bobom Dylanom išli su 2013. na zajedničku turneju Americanarama. Godine 2005. dobijaju GRAMMY za „ A Ghost is Born“, kao najbolji rock album godine, a 2009. drugi GRAMMY za „The Album“ kao najbolji Amerikana album.

Muzički stil benda Wilco je širok, obuhvata alternative country korijene započete još u Uncle Tupelo, preko uticaja The Beatles i Television sa eksperimentalnim i indie rock uplivima. Za najvažniji album ovog benda po mišljenjima publike i kritičara smatra se Yankee Hotel Foxtrot iz 2002. Turneja u sklopu koje se održava kotorski koncert promoviše aktuelni album Star Wars, objavljen iznenada na intrenetu 16.07.2015. koji se takođe publika i kritika smatraju izuzetnim ostvarenjem.

Pored uspješnih albuma i snažnog autorskog stila, Wilco su prepoznati, kao možda i najveća uživo rok atrakcija današnjice, poznati po kreativnim i inspirativnim nastupima uživo. Do sada su na teritoriji ex-YU gostovali samo u Zagrebu, 2012. godine.