Obzirom da se Helly bavi i stripovima i muzikom, i kako sam ja veliki fan i jednog i drugog, odlučio sam da saznam da li je iko od svetskih i domaćih muzičkih zvezda uzeo olovku i papir u ruke, i rešio da se upusti u potpuno drugačije vode. 
 
Opšte je poznata činjenica da su muzičari talentovani ljudi koji jednostavno ne mogu sebi da daju mira i uvek moraju da budu okupirani nečim, te tako imaju različite hobije: neko piše i vodi sopstveni blog, neko se bavi kulinarstvom, a neko crta stripove. Neretko se dešava da su oni podjednako uspešni i u ovim “sporednim” aktivnostima. Nekad čak i uspešniji. Možda ste i sami upoznati sa crtačkim talentom nekih muzičara sa liste, ali isto tako verujem da će vas par imena na ovoj listi iznenaditi.  
 

Tom Morelo – „Orchid“

Izdavač: Dark Horse, 2011.
Fanovi tvrđeg zvuka su upoznati sa radom ovog diplomiranog studenta Harvarda, koji je ujedno i gitarista možda najpoznatijeg predstavnika rep metala  Rage Against The Machine, ali mnogi nisu upoznati sa činjenicom da ovaj gospodin ima veoma širok spektar umetničkih sposobnosti pa se tako oprobao i u stvaranju stripova. Upustio se u crtačke vode 2011. godine, kada je objavljen strip „Orchid“ 12. oktobra. Reč je o junakinji po imenu Orchid (iznenađujuće, znam) i o njenom životu kao mlada prostitutka u post-apokaliptičkom svetu. Trebalo bi napomenuti da je Morelo komponovao muziku kako bi čitaocima pružio potpuni užitak kad je reč o njegovim izdanjima stripova.

Gerard Way – „The Umbrella Academy“

Izdavač: Dark Horse, 2007.-2008.
Pevač  benda  My Chemical Romance, Gerard Way, zapravo je dobio Eisner nagradu za najbolji strip ograničene serije na Comic-Con festivalu 2008. godine. Radnja prati grupu superheroja (ne, nisu u pitanju Avengersi) koji se ponovo okupljaju kako bi spasili svet. Zvuči pomalo kliše, s obzirom na gomilu stripova tog tipa danas, ali ko zna, možda je baš Gerard Way služio nekome kao inspiracija za dalji rad na polju devete umetnosti. Objavio je nastavak The Umbrella Academy: Dallas a u planu je i serija, za koju su rekli da je u procesu snimanja. Celokupni serijal je pomalo mračan, svakako to nije izgovor da se propusti uživanje u njemu zato što je Gerard čovek izuzetnog talenta i u pogledu muzike (pogledajte samo popularnost benda My Chemical Romance), ali u pogledu stripova i grafičkih novela.

Leonid Pilipović - „Le Grand jeu“, “L'Histoire secrète“

Leo je poznat kao jedan od svestranijih umetnika domaće scene, s obzirom da svira u „Goblinima“ i nekada „Džukelama“. Ujedno je crtač stripova i diplomirani student Fakulteta primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu. Najpoznatiji je po stripovima koje je radio za francuske izdavače po scenarijima Žana-Pjera Pekoa i Silvana Kordurija. Na samom početku karijere, svoje radove je objavljivao u fanzinima, a zatim u omladinskoj štampi i strip časopisima SFRJ, a recimo kasnih devedesetih je čak imao sopstveni studio za tetoviranje u Subotici. Za francuske izdavače je počeo da radi sredinom 2000-ih uz pomoć menadžera Čabe Kopeckog. Od tada radi na velikim serijalima „Le Grand jeu“ („Velika Igra“)  i “L'Histoire secrète“ („Tajna Istorija), koji su prevedeni na više svetskih jezika.

Gene Simmons –„Simmons Comics Group“

2007.
Pre nego što je Marvel učinio članove benda KISS besmrtnim i time zapečatio njihovu sudbinu, Gene Simmons je bio veliki obožavalac stripova. Simmons je nastavio svoje nasleđe u vidu stripova kada je sklopio partnerstvo sa IDW Publishing da bi stvorio seriju grafičkih novela koje su dobile ime Simmons Comic Group 2007. godine. Celokupna postava benda KISS se našla u mnogobrojnim stripovima, među kojima su i brojevi 627-631 stripa „Archie“.

Rob Zombie – „Whatever Happened to Baron Von Shock?”

Izdavač: Imagine Comics, 2010.
Proslavljeni američki  metal muzičar, režiser i scenarista, kao veliki obožavalac stripova je i sam postao poznat ujedno i po svojim izdanjima grafičkih novela. Ovo izdanje nam prikazuje kako se sa slavom u televizijskom svetu nosi Leon Stokes, i ujedno nam prikazuje njegov put uspeha kroz 8 izdanja stripa. Njegova prethodna izdanja uključuju i strip iz 2007. godine  “The Haunted World of El Superbeasto”  kao i grafičku novelu  iz 2005. godine  “The Nail”  i “Spookshow International”  iz 2004. godine.

Siniša Rudić