Tog 28. februara 1938. godine "Politika" je objavila oglas "Danas je izašao iz štampe i pušten je u prodaju ’Politikin Zabavnik’. Tražite prvi broj od svojih prodavaca i revizora novina."

Već sa prvim brojem  privukao je veliki broj čitalaca i ušao u istoriju kao jedan od retkih časopisa takvog tipa u regionu. "Politika" je tad podsticala svoje čitaoce da imenuju novo izdanje. Stiglo je oko 35.000 predloga i više od pola je glasilo "Politikin Zabavnik". Časopis je bio namenjen da se uz pomoć starijih približi deci koncept novina da bi u budućnosti prešli na "Politiku", ali iz nekog mog iskustva znam da ko je počeo da čita "Zabavnik" retko kad je prestao.

Od kad znam za sebe kupujem i čitam ovaj časopis. Ovaj jubilej me je prilično dotakao jer sam shvatio da više nisam bezbrižno dete, da više nije sve kao što je bilo pre deset godina i da više ne mogu da pijem čokoladno mleko dok uživam u najnovijem broju "Zabavnika". Sećam se tih letnjih raspusta kad sam nestrpljivo čekao da se otvori trafika u selu kod babe i dede, i nakon što sam kupio novi broj od brkatog namrgođenog prodavca, otrčao bih na ljuljašku i uživao u tekstovima. Ali kako kažu, stare navike ne umiru tako lako pa zašto bi onda ta moja i svačija navika isparila samo zato što smo odrasli?

Ovaj časopis je veliki deo ne samo mog života, već i života velikog broja ljudi iz države i regiona. Ono što je učiilo ovaj časopis toliko popularnim jeste raznovrsnost koju je imao retko koji magazin u to vreme. Rubrike, stripovi, vicevi, Hogar Strašni, interesantne činjenice i još mnogo toga. Kroz 77 godina rada uspeli su da obraduju mnogobrojnu publiku raznovrsnim tekstovima, specijalnim izdanjima i poklonima.

Svi smo se radovali tim specijalnim izdanjima kada bi dobijali po koju dodatnu stranicu za čitanje ili čak knjigu. Pišući ovaj tekst prisetio sam se svih tih trenutaka koji su obeležili prvu deceniju mog života i shvatio sam koliko jedan časopis može da utiče na odrastanje jednog običnog deteta. Zato nemojte dozvoliti da dete u vama umre, pustite ga da živi i kupite mu "Politikin Zabavnik" s vremena na vreme i pustite da vas sećanja sustignu.

Siniša Rudić