Ovogodišnja 88. po redu dodela Oskara je gotova rano jutros po našem vremenu i hajp oko davanja zlatnog čike Leonardu je završen: dobio je svog prvog Oskara za najbolju mušku ulogu  u filmu „The Revenant“! Do nekoliko minuta pre početka imala sam osećaj da mu ga neće dati ali kada je ceremonija počela prvi kadar je bio na njemu i znala sam da je stvar rešena. Po meni, potpuno zasluženo. Mada je dobar glumac, ovom ulogom je zaista to i dokazao.  Posebno je bio drag meni njegov pozdravni govor gde je osim zahvaljivanja ekipi i Tomu Hardiju podsetio na globalno zagrevanje i zatražio da se naša svest promeni u smislu da deca naše dece neće imati gde da žive ako to ne uradimo. Nije bio patetičan niti se neukusno šalio kao mnogi, sjajno i gospodski.

   Inaritu je drugu godinu zaredom, što je prvi put u istoriji ove nagrade, dobio Oskara za najbolju režiju isto po meni potpuno zasluženo. Film i umetnost tog filma na tragu jednog od možda najboljih režisera ikada Andreja Tarkovskog, što dokazuje vrednost gospodina Oskarovca, u jakoj konkurenciji ipak je pobedila. 


   Drugi put  zaredom Oskar za fotografiju odlazi u ruke istog čoveka za ovaj film i u jakoj konkurenciji,  u kojoj su bili i „Mad Max“ i „Sikario“ , briljira sasvim.

   Oskara za najbolji film dobio je „Spotlight“ i to me malo iznenadilo. Film jeste dobar, priča je potresna i glumačka ekipa sjajna. Ali mislim da je ovde ipak pokazana politička korektnost Akademije i potreba da se podrži sloboda govora i ukaže na veliki problem zlostavljanja dece od strane katoličke crkve.

   S druge strane, kako je „Mad Max“ pokupio sve moguće zlatne čike za vizuelni aspekt kinematografije u protekloj godini (za kostimografiju, scenografiju, šminku i frizure kao i za montažu), za zvuk i zvučne efekte, a „The Revenant“ za konačno najbolju režiju i fotografiju, bilo je očekivano da se ukazivanje na problem zlostavljanja dece nagradi najbitnijom nagradom od svih, ako ćemo iskreno.

   Oskara za specijalne efekte na filmu dobio je „Ex Machina“ i tu se ne slažem sa Akademijom uopšte jer u ostalim nominacijama ima mnogo boljih tripova, naročito u „Mad Max“, pa čak i „Sicario“, koji je potpuno prošao nezapaženo ove godine pored MM spektakla a odličan je film.

   „Star Wars“ su ostali takođe bez Oskara ali smatram da je samim nominacijama u nekim kategorijama odato priznanje ovom remek-delu. 

   Oskara za najbolju žensku ulogu dobila je meni nepoznata glumica Bri Larson za film „Room“ koji nisam gledala tako da nemam komentara. Tom Hardi je izvisio za Oskara za sporednu mušku ulogu u „The Revenant“ i dobio ga je Majk Rajlans za „Bridge of Spies“, ali Hardi će nas tek oduševljavati svojim ulogama pa će se naći neki zlatni čika i za njega.

   Ovogodišnji gorki Oskar je otišao Morikoneu za sasvim ispod-prosečni oridžinal saundtrek Tarantinovog dosadnog filma. Kako je 2007. dobio Oskara za životno delo, a do tada nijednog za evergrin filmske teme, Akademija mu je ove godine dodelila čiku u znak pažnje i on se na tečnom italijanskom zahvalio publici i oteo ga nekome ko je možda mnogo bolje to uradio protekle filmske godine.

   Muzički deo programa ukrasili su Sam Smith, koji dobi Oskara za najbolju oridžinal pesmu, Weeknd sa pesmom iz „50 Shades of Grey“. Oba nastupa očajna i loša. Blago netalentovani dečaci, neoriginalni i dosadni. Zato je gospođica Gaga razvalila svojim skromnim nastupom i pesmom „’till It Happens To You“ iz filma „Hunting Ground“ o vršnjačkom nasilju i seksulanom zlostavljanju na koledžima. Dave Grohl je na akustičnoj gitari ispratio „In Memoriam“, ove godine lista puna dobrih glumaca koji počivaju u miru ili nemiru. 

   Ovogodišnju ceremoniju dodele Oskara je zasenio talas crnačkog rasizma, počevši od kukanja kako nema crnih glumaca u nominacijama. Što je tačno, jedini je Weeknd bio nominovani obojeni. Iz te krajnosti otišlo se u drugu krajnost, preterane skurnje sa ovom ipak prestižnom nagradom, toliko da je bilo smorno slušati Kris Roka i njegove kratke filmove o crnim umetnicima. I prisustvo grupe crnih devojčica skauta koje skupljaju charity. Opaska kako Akademija treba da uvede Oskara za najboljeg crnog ovog ili onog ,a ukine nagradu za žensku ovo ili ono je jednaka tom rasizmu protiv kojeg se bore. Bez nominacija da, ali je poštovan glumački kor bez predrasuda i sasvim je dovoljna politička korektnost za LGBT populaciju nekoliko godina unazad, da je ovo potenciranje prešlo granicu svakog ukusa. Da je neki belac onako pričao na sceni o white power vodeći ovu ceremoniju, danas bi društvene mreže vrvile od jeda i besa a na ulicama bi bilo nereda.  Pa mislim, predsednica je žena i to crna, a neka režiseri snimaju filmove sa temama gde će prisustvo crnih glumaca biti adekvatno i eto nominacija. 

   Akademija se zaista ponaša spram društvenih tokova i vodi računa o tom aspektu i održava ravnotežu između nagrađivanja umetničkih dela i političke i filmske korektnosti. Nema razloga za pljuvanje, yo man! Čak i to što su vam dozvolili da javno sa bine pljujete ceremoniju je pokazatelj neke kakve-takve otvorenosti i poštujte i praštajte.
    
Olja Wagner