Samoizdanje, 10" LP 2016.

Kultni bend! Drugačije i ne možemo započeti ovu recenziju, jer uzmite pre svega podatak da je ovaj sastav jedan od pionira grindcore zvuka u bivšoj Jugoslaviji, dok su u rodnoj Sloveniji definitivno prvi! Iako nastali pre 26 godina (u nekom momentu su imali pauzu u radu), Extreme Smoke 57 i dan-danas ima šta reći! Grindcore se ne razume? Gluposti, sastav sa izuzetno jasnim stavom poput Smoke-a će vas u to razuveriti.

Prošle godine sam imao prilike pogledati ih na Exit festivalu u Novom Sadu, i iako su svirali na bini gde su uglavnom novajlije (zašto je to tako ispalo, ne znam, ali bitno je da su svirali), pošteno su oduvali sve prisutne, te sam pomislio, mogu li momci snimiti dobar novi materijal, što je ovde, pogađate, upravo slučaj. Na novom izdanju, trajanja ispod 20 min, koje je objavljeno pre svega na vinilu, Extreme Smoke 57 predstavlja belu i crnu stranu, sa po šest sjajnih kratkih (a kako drugačije?) numera, manje-više klasičnog grindcore zvuka. Pesme su vrlo precizne, sa poznatom grindcore strukturom, koju jednostavno ne treba menjati. Produkcija (za koju bi neki grajnderi možda i rekli da je previše ispolirana i da to jednostavno nije dobra odluka) je odlična i apsolutno mi ne smeta. Kompletan album je otpevan na našem, odnosno slovenačkom jeziku, i iako Boco sve vreme, naravno, growluje, tekstovi se mogu razumeti.

Sve u svemu, ExSx57 je i ovog puta isporučio sjajnu ploču, koju, ako ste ljubitelj domaćeg zvuka, jednostavno morate kupiti, zavaliti se ispred gramofona i zapaliti... Ima li kod nas još uvek Filtera 57?

Darko Živković