Lutajući netom naletim na jedan wiki link „Famous people form Brooklyn“… A joooj listi nema kraja. Definitivno posle Londona mislim da bi Brooklyn bio moj drugi pik na draftu mesta za zivot. Mada kad malo razmislim možda i prvi. Da da definitivno prvi. Ne zbog tih poznatih ljudi već šmeka „kraja“  i te urbane kulture koju nosi. I latentnih superheroja poput Džizsa Šatlsvorta  :) .


Ovaj bend bi po nekoj logici trebao da se sviđa svima. Indie rock koji koketira sa raznim pravcima, od post-punka, art rock-a, modern soul-a pa do elektro ritmova i trip hopa. Uh kako sad ovo deluje zbunjujuće. E pa sreća da je tako jer se tu veliki broj publike izgubi, pa je uživanje u njihovoj muzici rezervisano za posebne frikove :) . Danas u doba trendy muzike ovaj bend predstavlja sve ono što recimo ja kao slušalac očekujem. Odlične reči, kvalitet, osećaj, emociju, kreativnost, iskrenost. A ono što me dodatno oduševljava kod njih jeste činjenica da ne možete da ih slušate iz trenda, tačnije „zato što je to kul“ jer ili kapirate priču ili ne.

Tv On The Radio je nastao 2001. godine. Srž benda čine Tunde Adebimpe (vocals, loops), David Andrew Sitek (guitars, keyboards, loops) i Kyp Malone (vocals, guitars, loops). Naravno, kada nastupaju uživo imaju još dodantih muzičara. Na albumima su tu Jaleel Bunton (drums), Gerard Smith (sada već pokojni basista), Martin Perna (flute, saxophones) i Nick Zinner (guitar). Znači prilično usvirana ekipa raznoraznih muzičara. Flauta i sax daju tu acid jazz notu koja ovu mešavinu zvukova čini još zanimljivijom.

OK Calculator, njihov prvi album izašao 2002-e dočekan je sa dozom rezerve, jer je javnost pomislila da je ovo samo još jedan radioheadwannabe bend (album inspirisan pločom Ok Computer). Međutim to se nije desilo, jer je ekipa razvijala svoj stil i tako danas došla do statusa kultnog alternativnog benda.

Imena poput  Peter Murphy-ja, pevača Bauhaus-a, Trent Reznor-a, David Bowie-a, David Byrna, i mnogih drugih koja se pojavljuju u potpisima njihovih pesama, sa njima na bini, dovoljno govore o kakvom se bendu radi. Crnje iz kraja, vole Bad Brains, Earth, Wind & Fire, Nancy Sinatra, Serge Gainsbourg,  Brian Eno, Pixies, i jedog dana odluče da naprave bend :) Pa to mora da bude jebeno dobro. Treći album Return to Cookie Mountain je proglašen za rock album godine 2006. Kod Lettermana su odsvirali Wolf Like Me stvar sa pomenutog albuma i tako postali pozati široj masi.

Momenat kada sam ih ja prvi put čuo bio je toliko moćan da to ne mogu da opišem a da se ne naježim. Gledajući Breaking Bad pre dve godine, seriju koja je toliko dobra, toliko surovo istinita, puna emocija, puna bola, glavni lik u seriji Walter dolazi do tačke kada lomi sam svoju ličnost, kada od tihoh povučenog i neprimetnog lika postaje opasnost. Postaje Heisenberg.  Prosto nisam nikad doživeo da se muzika tako dobro uklopila u scenu i momenat…

Taj momenat bih oživeo kada bi mi prosečan hipster rekao kako je čuo TVOTR i kako su gotivni, kako im je muzika luda i kako se ql oblače. „Stay out of my territory“!!!

Dušan Simeunović
izvor: Zabavište