Rambo Amadeus – Vrh Dna



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Drugovi i Drugarice,

„ … Svi Vi koji ste porobljeni, koji nećete tuđeg jarma, koji nećete da budete robovi, koji volite svoju slobodu i nezavisnost“, koji nećete farme, koji nećete starlete, koji nećete žutu štampu, koji vapite za kulturom, bontonom, kućnim odgojem i da redovno čujete „hvala“ i „molim“ – čujte i počujte jer je izašao novi album Ramba Amadeusa, „Vrh Dna“! Čujte i počujte narode radni i pošteni. Došlo je vrijeme da se shvati da albumi nisu zajebancija, nego istina, i poziv na korištenje sive mase. Neuspjeh je abdikacija i prepuštanje laganom truljenju ispred TV ekrana. Kasna je ura, nekima prekasna, ali ne svima, zato slušajte i poslušajte. Drug Rambo nije mogao bolju pjesmu da odabere za predstavljanje albuma. Suva i direktna pjesma „Vrh Dna“ pogađa u solarni pleksus svojom suvoćom i razoružavajoćom iskrenošću. Ko je mislio da se drug Rambo opustio, zajeb’o se. Album je kulminacija gnušanja od sve priče (i realnih događaja) oko privatizacija, reality programa, ljigavih političara, bezglavih sponzoruša, satanizovanih spodoba. Vrh dna. „Ti si kanta blata ispljunuta s’dna – anomalija“.

Drug Rambo Amadeus je postao sinonim za dobru i istančanu zajebanciju. Jedan dio publike ovo suviše olako shvata, kao puku zajebanciju, kao običan šou za zabavu. Istina je malo drugačija i potrebno je samo malo bolje oslušnuti njegove pjesme. Čovjek je sebi dao za zadatak da ukazuje na sve negativne trendove u društvu kroz stihove, muziku i kroz društveno korisni rad. Blagosloven je da mu je sve ovo i hobi i posao, i da je nevjerovatno dobar u svemu. „Vrh Dna“ je nevjerovatan primjer njegovog talenta, volje i autentičnog muzičkog koktela zvani Rambo Amadeus. Ko bi mogao da sastavi pjesmu poput „Radio Stanica“ a da ne gubi niti malo na legitimnosti ili da ne izgleda kao neki ljigavi retro nostalgični projekat. Ili „Privatizova’“ (sa dugosilaznim A na kraju). Pa je tu razarajuća „Partija“, oda, naravno, partitomanijacima, i onima na vrhu i onima sa samog dna. Pjesma „Karakter“ … molim vas, nemojte da vam o svemu pišem nego skoknite do Deezera i poslušajte i kasnije kupite album.

Drug Rambo ne ukazuje samo na probleme. On ih na njemu jedinstven način proziva i nudi i rješenja, ali i tjera slušaoca da misli i dela. Tokom albuma je očigledno ponavljanje pojedinih tema sa prethodnih albuma, ali pored tolike količine dobre i kvalitetne zabave i hrane za sivu masu, to je detalj koji samo stoji na marginama.

„Vrh Dna“ je još jedan vrlo uspješan album Druga Ramba sa hrpom ironičnih pjesama za razmišljanje i po enti put je dokazao da za uspjeh i ugodan život nije potrebno prodati se ili praviti budalu od sebe pred dokonom TV publikom, već je potrebno vjerovati u ono što se želi i voli, i raditi marljivo, vrlo marljivo (Druže Rambo, nemojte misliti da je nezapaženo prošao sav vaš DIY trud uložen u promociju i reklamu albuma i koncerata).

U zdravom tijelu - zdrav Rambo!

Nikola Franquelli



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

10 najčitanijih

Arhiva