Nakon godina provedenih u Švajcarskoj gotik metal bend Evolucija je svoj novi glavni štab uspostavio u Ćupriji, iz koje nam ove jeseni stiže i njihovo prvo medijsko oglašavanje. Premijerni video singl „Letim“ silazi sa njihovog drugog studijskog albuma „Igra počinje“. 

Pesma „Letim“, kao i čitav materijal za novo izdanje, koje će se tokom decembra pojaviti na etiketi Take It Or Leave It records-a, snimljeni su u kragujevačkom studiju Doma omladine. Za produkciju je, kao i za aranžmane, pored članova grupe Evolucija zaslužan Dragan Urošević-Uroš, dok je snimatelj i koproducent bio Ivan Ilić-Ćili. Na albumu pored Uroša i Ćilija gostuju i sviraju i pevaju i Predrag Pavlović i Vojin Ratković (Epilog). 

Videospot “Letim” je delo reditelja i montažera Davora Ristića i snimatelja Bojana Biočanina (DigitalArtStudio) i stvaran je u apokaliptičnom prostoru nekada nadaleko čuvene ćuprijske Fabrike šećera. Njen današnji izgled očit je primer sa koliko nemara postupamo prema svojim elementarnim životnim resursima – zemljom i hranom.

  

Dragiša Marinjes, osnivač i lider grupe ovako opisuje svoja razmišljanja na temu aktuelnog singla: - Čitav album je kao jedan operski komad, sastavljen od više priča, koje čine jednu celinu. To su ljubavne priče, kroz koje svako od nas prolazi, neko manje a neko više… Neki su već prošli, a neki su na početku. Svako od nas se može pronaći u nekoj od pesama ili priča, neko se može pronaći u svakoj… Raspored pesama je takav da je nekome "Letim" na početku, drugome na sredini, a onom trećem na kraju. Tema pesme je izlazak iz mraka na svetlost - kada naiđe prava osoba i pokaze nam put i pretvori nam noć u dan. 

Neobična je i činjenica da je frontwoman Evolucije Ilana Marinjes von Arx, rođena Švajcarkinja koja je čitav album, na tekstove banjalučkog pesnika Darka Mitrovića, otpevala na savršenom srpskom jeziku. To i ne čudi ako se čitavoj priči doda i podatak da je ona već nekoliko godina u braku sa Dragišom koji podvlači: - Sa Ilanom sam pronašao mir i svetlost. https://www.facebook.com/evolucijaofficial/?fref=ts

Bend Evolucija osnovao je u Švicarskoj 2007. godine basista Dragiša Marinjes. Muzički Evolucija je sazrela u krajnje slojevitoj mešavini simfo i gotik metala povezanoj sa bleštavim uticajem srpskog etno senzibiliteta. Jednostavno – prilično je teško klasifikovati ih egzaktno. Godine 2007. objavili su album prvenac "Baklja slobode" , za najstariju nezavisnu izdavačku kuću u Srbiji – Take It Or Leave It Records. 

Video singl za pesmu "Kralj" obelodanjuju iste godine. Značajan podstrek daje im i činjenica da su i video kao i kompletan album često hvaljeni od strane specijaliziranih srednjoevropskih metal publikacija. Slede promotivni nastupi u Srbiji i Švicarskoj (Montreux jazz festival). 

Na talasu popularnosti Evolucija stvara i realizuje noseću temu “Pale Rider” za nemački film "Templari". Video rad "Pale Rider" sastavljen je od kadrova iz pomenutog filma, producenta i redatelja Andreasa Lefflera, snimljenih na ruševinama dvorca u Zell-u. Evolucija nastupa i kao počasni gost na filmskoj premijeri u Minhenu. 

Novu stranicu u karijeri Dragiša otvara 2014. godine, kada i zvanično objavljuje da je baza benda nadalje u potpunosti vezana za Ćupriju i, zajedno sa svojom lepšom polovinom, pevačicom Ilanom stvara kapitalno novo diskografsko ostvarenje, pod imenom “Igra počinje”, koje bi do nove godine trebalo da se pojavi na tržištu u čak dve verzije – na srpskom i engleskom jeziku. 

Album je, pod producentskom palicom i uz svesrdnu gitarsku podršku legendarnog Dragana Uroševića – Uroša, snimljen u poznatom kragujevačkom studiju Doma omladine, a za miks pultom bio je Ivan Ilić. 

Pre njegovog objavljivanja valja očekivati i dva promo video singla za pesme “Kao iz sna” i “Letim”. 

Članovi grupe su: Ilana Marinjes von Arx - vokal, Dragiša Marinjes - bas gitara, Stevan Miletić - solo gitara, Branimir Kojadinović - ritam gitara, Marko Marković – bubnjevi.