Nešto što ne bih uvrstio u kovčeg užih mi muzičkih specijalnosti, jeste upravo muzika koju ova beogradska trojka kreira. Trojac bez kormilara – Steva, Fića i Kosta, rešili su da Muerto Rico ne ostane samo na jednom demo snimku (Demo 2014), već da celokupnu priču pripreme i izvajaju u ono, o čemu zapravo pišem ovde. 

Oficijelni prvenac Muerto Rico škvadre u extended play formatu pod nazivom ’’Worst Coast’’. Ova skupina je poznata i od ranije beogradskoj, pa i široj, publici svojim muziciranjem, pored protagoniste ove priče Muerto Rico-a, u bendovima Tehnicolor Lies i Young Hasbands, gde Steva i Kosta i dalje uzimaju aktivno učešće. 

Što se ’’Worst Coast’’ tiče, muzički štimnug ide u pravcu post-hardcore i screamo kompasa, pa bih ja malo i neocrust i punk sentimenta namirisao, ali baš malo i samo za dobro naštimovano uho. Nisam ni malo vičan na ove hc punk podpravce, ali ono što sam čuo od strane Muerto Rico-a, mi se dopada, bar u dobrom delu. Ovaj EP otvara pesma Stay Classy/San Juan, sledi Death by Fabio (moj favorit), Kevin Babin i na posletku Go Lioness. Tekstovi prate muzičku ekpresiju i sasvim su fino utisnuti u istu. Uglavnom su malo apstraktnije prirode i kapiram da svaki naslov numere, kao i sam tekst, imaju neko dublje, metaforičko značenje, za sada, poznato samo autoru teksta i članovima benda. Stefan Ćirić je radio naslovnu stranu/omot izdanja, a na istom se nalazi uniformisani vojnik (uslovno rečeno) na čijem licu stoji mapa planete Zemlje, dok se latinske izreke prelamaju po celoj površini naslovne strane. Ovaj EP, za sada, postoji samo na zvaničnoj bandcamp stranici benda. 

Za sve ljubitelje interesantnih bas deonica, screamo/deračkih vokalnih momenata i laganih i razloženih gitarskih rifova, Muerto Rico je istinski obrok, da ne kažem poslastica, tako da, navalite scremo/post hardcore gurmani! muertorico.bandcamp.com

Nemanja Mitrović-Timočanin