Ima spotova koji svojim vizuelnim sadržajem dopunjuju i obogaćuju priču u pesmi, pa tako nose u sebi deo značenja same pesme. Jedan od takvih spotova je muzički video za pesmu Markon Dragon beogradskog benda sHpiritus mOvens. Ova kompozicija dopunjena je šarenom, akvarelnom animacijom koja je pravo zadovoljstvo za gledanje. Izbor boja i šarenilo slika čini ovu pesmu veselijom nego što bsimo to doživeli slušajući njen tekst. Tome znatno doprinosi poletna i razigrana muzika, ali bez vizuelnog sadržaja čudnovatu sudbinu Marijusa iz Brusa, glavnog junaka pesme, mogli bismo da sažaljevamo, a ovako je doživljavamo kao uzbudljivu avanturu jednog čoveka koji je bio predodređen da postane lutalica.

    U prvom kadru spuštamo se sa prikaza zvezdanog neba i oblaka na mehanu u kojoj je rođen glavni junak pesme. Tim vezanim kadrom se spaja nebesko i nedodirljivo sa onim prostim i zemaljskim, a na jedan način nam se sugeriše da je Marijusova sudbina, iako u svojoj suštini nesrećna, predodređena nečim nedodirljivim, nečim van ovog sveta što daje veći smisao. Pesma i spot nalikuju na neku čudnovatu biografiju. Mi pratimo Marijusov život od njegovog rođenja u mehani i ostavljanja na ulici. Takav početak života je prilično tužan, ali muzika i raznobojna animacija tu epizodu predstavlja razigrano, kao osnovnu motivaciju za Marijusovo dalje lutanje u životu. Pojedine tačke u njegovom životu su sažete u prosta nagađanja, a vizuelno su predstavljene kroz slične kadrove u kojima se Marijusova sudbina dočarava kroz njegovo zanimanje. Nagađanje da li je jedan čovek bio klošar, grobar, crkvenjak ili lopov je dokaz da se ne radi o nekoj običnoj sudbini, već o čoveku u čijem je životu sve moguće. Zbog toga se čitava priča o Marijusu čini kao legenda i ovaj spot tako postaje kratak film o njegovom životu. Dinamika priče nas vrtoglavo vodi za tragom glavnog junaka i postoji neprestani osećaj putovanja, jer se prizori učestalo smenjuju, a Marijusa svaki put zatičemo u novoj epizodi.

    Glavna epizoda je ona koja se odigrava u Beču gde Marijus otvara stolarsku radionicu sa Franjom. U tekstu se pominje samo da je Franjo kršan momak, a ne govori se ništa o njegovom poreklu i nacionalnosti, pa je zato iznenađujuće da je Franjo tamnoput. Ta epizoda zbog toga dobija dodatno značenje van konteksta same pesme, jer prikazuje nesrećnu sudbinu čoveka druge boje kože u jednoj evropskoj prestonici. Promena u pesmi iz brzog ritma u lagani prati obrt u radnji – zbog čaršijskih ogovaranja trenutan spokoj u Marijusovom životu biće naglo i bolno prekinut. Zanimljiv je i povod ogovaranja koji otkriva homofobiju čitave zajednice  u kojoj su ova dva prijatelja. Još pre nego što nam je rečeno da su Franju obesili, slikom se anticipira moguće razrešenje situacije: vidimo vešala na trgu i policajce koji patroliraju okolo (02:09). Jedan od najboljih trenutaka u spotu za mene je onaj sa kraja drugog minuta (02:51) kada vidimo Marijusa sa leđa kako užurbano gazi ka nekom novom svetu. Ta scena ima dubinu i zbog nagle promene u perspektivi osećamo se kao da i mi bežimo sa Marijusom. Odlazak u Boston prekida tu središnju epizodu i ostavlja nas u iščekivanju kako će se priča završiti.

    Poslednja scena nas dovodi u Beograd prikazan kroz total u kojem su njegove znamenitosti: „Pobednik“, hram Svetog Save, Beograđanka... Iz te široke slike prebacujemo se u Knez Mihailovu ulicu gde zatičemo razigrani bend čiji su članovi antropomorfizovane životinje. Za one koji nikada nisu čuli ili videli sHpiritus mOvens ova scena je možda nelogična, ali ako ste samo jednom naišli Knezom dok ovaj bend ima svoj ulični nastup, sigurno vam je jasno da su životinje u spotu zapravo na kreativan način oslikani članovi benda. Sviđa mi se taj autopoetički trenutak u spotu jer sam ovaj bend upoznao upravo preko njihovih neverovatnih nastupa na ulici. To je pravi ulični teatar, muzika je živa i oni to rade toliko iskreno i ubedljivo da i onaj prolaznik koji najviše žuri zastane da ih posluša. Ova scena na odličan način vezuje priču o Marijusu, jer se on tokom svirke ovog benda opet pojavljuje pred očima gledalaca i mi ga vidimo nešto izmenjenog nego na početku – ima bradu i razgolićen je, ali naslikan je istim bojama i veselo igra uz muziku, pa možemo da pretpostavimo da je njegova sudbina, koja nama može da se čini i nesrećnom, zapravo jedan radostan život lutalice, vagabunda. Zbog njegovog čudesnog pojavljivanja pred bendom izgleda kao da ga je muzika prizvala i da se on nekim magijskim putem stvorio pred njima. Takav završetak priče izneverava naša očekivanja, jer želeli bismo da saznamo šta se desilo na kraju sa Marijusom; njegova biografija je ostala nedorečena, ali nam je prikazan dokaz da je Marijus i dalje srećan i da živi u skladu sa svojom sudbinom.

    Zbog ovakvog završetka se pitam da li je priča o Marijusu inspirisana nekim stvarnim čovekom. Nije mi teško da zamislim kako je ovom bendu, tokom nekog od njihovih sjajnih uličnih performansa, prišla neka lutalica i ispričala im samo delić priče o sebi, a da je to rodilo ideju za ovu pesmu. Kakva god da je istina, pesma „Markon Dragon“ i njen muzički video toliko živo prenose priču i uvlače nas u njenu sadržinu da se stvara utisak realnosti i da smo i mi njen deo. Animacija, koju potpisuju Vukašin Basarić i Luka Koprivica, je u potpunosti ukomponovana sa muzikom i njenim ritmom, ne samo u smeni kadrova, već i u izboru boja i dočaravanju arhitekture i izgleda likova. Animatori su uspeli da uhvate taj razdragani osećaj pesme i da ga vizuelno ostvare u predivnim slikama u spotu. Ako znamo koliko vremena i truda iziskuje jedan animirani spot, moramo da odamo priznanje autorima muzičkog videa, kao i samom bendu, na ostvarenom delu. Ovaj muzički video treba puštati deci, a onda i onima koji su zaboravili da budu deca. 



Andrea Kane