Jorgovani, osnivači boemskog panka, ovih dana su aktuelni svojim novim spotom u kome se pojavljuju i specijalni gosti. Pored spota od nedavno je sa ekipom i Miloš za bubnjem. Ovih dana slave treći rođendan a iza sebe su imaju fenomenalne svirke. Uskoro ćete ih ponovo videti uživo16.oktobra u dvorani Apolo u Pančevu na “Toxic” festu. 


HC: Vaše fanove će verovatno interesovati kako je bend nastao?
Pankos: Bilo je to 2012. U septembru, negde ovo vreme. Sedeli smo u studentskom parku kada nam je prišla devojka po imenu  Ana. Krenuli smo redom da se pozdravljamo sa njom i predstavljamo. To je izgledalo ovako: Marko, Marko, Marko, Marko. Skontali smo da je ispala fora i došli na ideju da osnujemo bend.

HC: Zašto Jorgovani?
Maka: Bilo ih je četvorica. Falio je peti član, tj, ja. Bend je bio kompletan i nedostajalo  je ime. Obzirom da se svi zovemo Marko, prvo smo hteli da se bend zove 5maraka. Ali to nekako nije bilo to. Naš prvi bubnjar Marko je izašao iz benda, na njegovo mesto dolazi Lesa i tu se ne uklapamo u broj. Trebalo je naći novo ime. Bendovi uglavnom daju neka jaka, zajebana imena a mi smo rešili da teramo kontru, da bude nešto baš onako milo i lepo. Jedna od pesama zvala se “Jorgovani”, i toliko je pederski zvučalo da smo morali da damo ime bendu tako hahaha.

HC: Šta je inspiracija za tekstove i spotove?
Muki: Žene, svoje i tuđe, kafana i šank, kao institucija. Sve pesme, spotove i sve ostalo radimo u sopstvenoj režiji, kod Cese se snima, tu i miksamo, montiramo itd. Sve ide pomoću štapa i kanapa i oko snimanja i oko svirki i oko svega, čak i to da nismo u istom gradu, funkcioniše dobro, pošto ne podudaraju nam se ideje, i onda svako ubaci nešto svoje i eto šta ispada.

HC: Šta su do sada uradli Jorgovani?
Cesa: Do sada smo izdali dva EP-a sa po četiri pesme. Našli se na albumu Brkova ”Brkati gosti”, što je kompilacija gde bendovi sviraju njihove pesme.  Našli se na “Streetriffs” kompilaciji. Tri objavljena spota su singlovi sa albuma koji ce izaći, nadamo se, do kraja godine.

HC: Planovi za blisku budućnost?
Miloš: Svaka svirka Jorgovana  je bila uspešna, iako bend od skoro svira live, sada tek krećemo intezivnije sa koncertima. Uveliko radimo na našem prvom albumu. Prva sledeća svirka će biti u Pančevu 16.10. i ovom prilikom pozivam sve naše fanove da dođu i pevamo zajedno.

Razgovarala i fotkala Aleksandra Vukomanović