Život u danu B19: Priče iz blokova (Dune Records) jeste remek delo Soveta Kinča, britanskog muzičara koji nam nudi potpuno drugačiji pogled na dva muzička žanra - džez i hip hop. Naime, Kinč je džez publici poznat kao jedan od najlucidnijih savremenih saksofonista (mogli smo da ga čujemo sa njegovim kvintetom, 2006. godine u Domu sindikata u okviru 22. Beogradskog džez festivala), dok ga oni koji slušaju hip hop znaju kao surovog fristajl repera. Reč je o umetniku koji je završio istoriju savremene umetnosti na Univerzitetu u Oksfordu, ali koji je život posvetio svom muzičkom instrumentu i poeziji. 

Dobitnik mnogih nagrada, Kinč je 2009. godine imao prilike da u projektu sa Tejt galerijom u Londonu spoji sva ova zanimanja, obezbedivši neku vrstu saundtreka za izložbu pod nazivom Altermodernizam. Njegovo obrazovanje i profesionalna vezanost za visoku umetnost, nesumnjivo je uticalo na to da drži do visokih standarda što se tiče kvaliteta muzike i tekstova. Upravo zato od njega nećete čuti pevljive matrice i banalne rime, već muziku fri džeza na koju se naslojavaju sofisticirane i elokvetno napisane pesme. 

Život u danu B19 jeste jedan od četiri do sada izdata Kinčova albuma koja su konceptualno osmišljena. Svaki album jeste jedna priča za sebe, koju nam ovaj umetnik pripoveda na dramaturški i muzički neizmerno zanimljiv i uzbudljiv način. Tako nam Život u danu B19 donosi priču o trojici muškaraca, različitih životnih doba, koji životare u siromašnim blokovima na periferiji Londona. Glavni junak jeste svakako Es - očigledna personifikacija samog Kinča. On želi da posveti svoj život muzici, ali se suočava sa problemom nezaposlenosti i činjenice da ga materijalna situacija sputava u tome. Upoznajemo se i sa Markusom, reperom koji takođe želi da se bavi hip hopom, ali samo da bi ostvario holivudske snove o parama, vilama i kolima, kao i sa Adrianom, starijim čovekom, samcem, koga je ostavila žena i koji radi kao vozač autobusa. Pored Kinčovih tekstova koji nas vode kroz sve ove priče, upoznajući nas sa karakterima likova, tu je i Moira Stjuart (inače prva voditeljka na britanskoj državnoj televiziji afričkog porekla) koja ima ulogu naratora. Celokupan album tako dobija radiofonski karakter, te zahteva pažljivo slušanje od početka do kraja. U tom smislu, ovaj album treba posmatrati kao svojevrsnu radio dramu i trebalo bi mu, makar prvi put, posvetiti sat vremena svog života kako bi se stekao potpuni utisak i doživela atmosfera Kinčovog lucidnog sveta. 

Muzički, pored narativnog načina repovanja, ali i složenih poigravanja sa rečima u betl maniru, ovaj album nam donosi izuzetno bogat džez rečnik, čija je ishodišna tačka fri džez, mada u nešto blažoj varijanti. Pored samog Kinča koji svira saksofon i klavijature, džez sastav čine još i basista Majkl Olatuđa, gitarista Femi Temovo i bubnjar Troj Miler. Ovi izvrsni muzičari, sa Sovetom Kinčom na čelu, realizovali su autentičan umetnički projekat, koji nam donosi nešto potpuno drugačije! 

Radoš Mitrović