Life in Peril
Nastupom pulskog metal core banda Dispossessed završilo je drugo izdanje festivala nezavisne glazbe Udar Groma koji se i ove godine održavao unutar programa proslave Dana grada Karlovca.

Festival se i ove godine održao na prostoru poligona Kinološkog športskog kluba Karlovac koji se i ovom prilikom pokazao kao odlično mjesto za različita kulturno-glazbena događanja. Tijekom dva dana pozornicom pod stoljetnim stablima prodefiliralo je čak dvanaest domaćih bendova uz gostovanje sjajnih nizozemskih psihodeličnih stonera Nauseahtake.

Festival je otvorio zagrebački Lack of Soul koji su kombinacijom više stilova, te nastupom karizmatičnog vokalista dijelu publike bili i jedno od zanimljivijih imena festivala.

Ranije spomenuti Nausehtake ovomprilikom nisu postavili i ekran s psihodeličnim motivima ali su zato kombinacijom zvuka, svjetla i nevjerojatnih sampleova proveli prisutne kroz neponovljivo intergalaktičko putovanje.

Shin
Zagrebačko/karlovačko/petrinjska petorka u usponu SHIN rado su viđeni gosti na brojnim pozornicama širom regije pa nije ni čudo da su prvog dana imali svojevrsnu ulogu headlinera večeri. Često koncertiranje rezulira i vrhunskom usviranošću i scenskim nastupom, a popularnost sastava rezultat je i njihovo djelovanje van pozornice. Ovaj koncert je ujedno i najava novog video uratka koji će biti objavljen ovih dana.

Da pravovjerni metalci ne bi bili zapostavljeni pobrinuli su se Frozen Forest čiji nastup uvelike izlazi iz glazbenih okvira žanra i pretvara se u pagansko-nordijski performance začinjen magičnom scenografijom. Glazbeno se nalaze na razmeđi nordijskog protoblacka i angažiranog postblacka koji je u posljednje vrijeme sve popularniji i izvan supkulturnih okvira.

Povratak u 80te upriličili su riječki Krematorium zbog kojih je do Karlovca "poteglo" više fanova iz Rijeke, Zagreba, Ljubljane, Pule. Beskompromisno, uigrano i "nabrijano" odlično su se uklopili u toplu karlovačku noć. Krematorium savršeno kombiniraju naslijeđe velikana ovog žara: rane Metallice, Testamenta, Gothic Slama i Anthraxa sa suvremenim zvukom što rezultira paklenim rezultatom koji rijeko koga ostavlja na jednom mjestu. Vrijeme Krematoriuma tek dolazi pa svi koji ih nisu vidjeli u Karlovcu obavezno neka provjere kako thrash treba svirati u 21. stoljeću.

Povratak u hardcore punk donosi Life in Peril, mladi bend iz Varaždina koji je rado viđen gost na karlovačkim pozornicama. Čvrsti zvuk i nezaustavljivi vokalist bili su dovoljni za odličnu potporu publike.

Dugu prvu večer zatvaraju Mass Hypnosis koji uz popularnog vokalistu čine dva Karlovčana. Industrijski zvuk začinjen semplovima (također karlovačkog DJ Kodina) podsjeća na najbolje trenutke Sepulture, Fear Factory, Ministry ili Godflasha. Sa mass Hypnosis na svoje su došli mnogi ljubitelji ovog, u posljednje vrijeme pomalo zapostavljenog žanra.

Nakon odmora u festivalskom kampu, kupanja u Korani drugi festivalski dan započeo je projekcijama filmova. Ove godine predstavljen je rad riječke udruge Filmaktiv koja se osim produkcijom filmova bavi i edukacijama i aktivističkim djelovanjem. Među desetak naslova može se izdvojiti film Spatia Justice koji govori o borbi građana za pravo na upravljanjem i odlučivanjem o sudbini javnih prostora kroz prizmu zagrebačke Varšavske, Srđa u Dubrovniku i pulske vojarne Muzil.

Kako je projekcija završila na pozornicu se penje sve agilnija lokalna grupa Arsta kojima je ovo bio vjerojatno i najbolji nastup. Uz može se reći da Karlovac i Duga Resa postaju prava meka blackend crusta i post-crusta. Arsta iz nastupa u nastup zvuči sve uigranije o čvršće, a uz male korekcije, približava se svojim starijim kolegama iz Left to Starve koji su krenuli na svoj put upravo prije godinu dana na Udaru 2014.

Negative Slug
No Left to Starve ove godine prethodilo je iznenađenje večeri, zagrebački Negative Slug čije je EP izazvao oduševljenje kod domaćih ljubitelja sporog sludgea. Kako se radi o žanru koji je u ovim krajevima poprilično nepoznat Negative Slug vjerojatno puno bolje funkcioniraju u manjim i intimnim klupskim prostorima no ovdje se moglo provjeriti kao sludge izgleda kad se svira na velikom, profesionalnom sustavu.

Pulski Break the Mold koji čine znana lica s tamošnje glazbeno-aktivističke scene kombiniraju američki brzi 80s hardcore s melodičnim i melankoličnim screamo dionicama i uvijek su osvježenje na ovakvim događanjima.

Titulu glavnog headlinera festivala opravdano je zauzela skupina Narednik lobanja i vod smrti čija je besprijekorna thrash metal izvedba nadopunjena perforerskim nastupom. Od samog početka, kostimi, scenografija i teatralan isplanirani nastup privukli su publiku do pozornice. "Narednik" uoči svake sljedeće skladbe ima uvodni govor dok spoj tekstova (na hrvatskom) i slayerovskog ugođaja opovrgava tezu da se ovakav tip glazbe može pjevati samo na engleskom. Spoj lirike, pomno pripremljenog nastupa i vrhunske svirke formula je koja je ovaj sastav prometnula iz prvotnih zafrkantskih početaka u jedno od najzanimljivijh imena s domaće nezavisne glazbene scene.

Narednik Lobanja i Vod Smrti
Obzirom na dobar odaziv publike, a osobito na interes i komenatare izvođača uskoro kreće priprema trećeg izdanja Udara groma za koje se već sad planiraju brojna iznenađenja, od više međunarodnih gostovanja do popratnih sadržaja za ljubitelje "drugačijih” glazbeno-kulturne nezavisne scene.

txt: Denis Mikšić
foto: Matija Purgar