Poslednjih godina je HC/Punk počeo da se vraća na muzičku scenu u regionu. Doduše, ne tako intenzivno kao na svojim počecima, već na mala vrata, više kao alternativa urbanim klincima kojima je blejanje po kafanama bilo manje interesantno od blejanja na ulici. Bend koji je svojim prvim izdanjima inicirao reanimaciju mračnijeg hc punk-a u Kragujevcu je svakako Dishumanity, ali da sve nije ostalo samo na tome potvrđuje Intox, bend koji je pošao sličnim putem, ali na sebi svojstven način. O njihovom prvom albumu, kao i o planovima koji tek trebaju da se realizuju smo razgovarali sa čovekom koji od osnivanja benda uspešno teroriše mikrofon, Janezom.


HC: Pošto je ovo prvi put da se pojavljujete u Helly Cherry webzine-u, za početak mi reci nešto više o bendu?
I:
Intox je poprilično mlad bend koji se trudi da svetu pokaže sliku svog viđenja realnosti, koja se prožima kroz agresivan vokal i tvrde rifove. Nastao je početkom Aprila 2013. godine.

HC: Kako ste došli na ideju da date ovo ime bendu?
I:
Ideju za ime benda je posedovao prethodni bubnjar ujedno i originalni član benda Puki… Intox simbolizuje unutrašnje trovanje organa.

HC:  Zbog čega ste odlučili da svirate baš D beat/HC/Crust?
I:
D-beat kao način svranja bubnja je u suštini na prostorima Evrope i Balkana veoma rasprostranjen kada je pank u pitanju, s toga nismo odbili uzorne bendove kao što su "Discharge", "Doom", "Eus' Arse", "Impact", itd.” da uđu u naše umove i daju nam inspiraciju za stvaranje "tvrdih stvari". Hardcore jednostavno daje podlogu d-beat-u, a Crust daje priču i boju samim pesmama koje smo do sada snimili… Ipak su uzori uradili svoje.

HC:  Iza vas već imate jedno zvanično izdanje, to jest mini album "Zabranjena Zona". U kom studiju ste snimali album i kako je album prihvaćen od strane publike?
I:
Da, album “Zabranjena Zona” je snimljen u Wild Cat-u (Kragujevac) uz pomoć prijatelja kod kojeg smo kući snimili vokal, gitaru i bass gitaru… U suštini to je neka vrsta DIY albuma što me čini ponosnim na celokupni rezultat. Solidno, shvatili su naš način izjavljivanja i negodovanja stvari koje su nas zadesile prethodnih godina, koje smo proživeli i PREživeli…

HC: "Zabranjena Zona" je za sada dostupna samo na kaseti. Kako ste došli do izdavača i da li ste od samog početka želeli da album bude dostupan samo kao kasetno izdanje?
I:
Tako je, za sada je izdat samo u formatu kaseta. Izdavač je ujedno i moj prijatelj, koji inače izdaje kasete za DIY bendove. Jednom prilikom kada smo se videli u Kragujevcu, kroz priču smo dotakli temu izdanja i ponudio se da nam izda u limitiranom iznosu od 50 kaseta. Kada smo snimili album bilo je nedoumice da li izdati na cd-u ili kaseti. S vremena na vreme ideja o vinilima mi se vrtela po mislima ali finansijska situacija ti nije dozvolila, na žalost…


HC: Ko je bio zadužen za crtanje omota?
I:
Omot sa albuma “Zabranjena Zona” je došao potpuno spontano… Za vreme smene na poslu dohvatio sam se papira i olovke, i poceo da “crtkam”… Nakon par minuta to crtkanje je licilo na nekog čovečuljka kome su ukrali klikere pa je pobesneo. Sto je u sustini neki vid sprdnje na celokupnu tematiku benda.

HC: Koliko ste koncertno aktivni, i da li imate neke svirke u planu u skorijoj budućnosti?
I:
Što se tiče aktivnosti na bini, od samog nastanka benda do danas imali smo oko 10 svirki. Moguće je nešto pred zimu…

HC:  Dragoslav Ristić "Puki", vaš originalni bubnjar od skoro nije više u bendu. Kako je doslo do toga i da li ste u medjuvremenu uspeli da nadjete adekvatnu zamenu?
I:
Tako je, došlo je do kratkih nesuglasica između mene i Pukija. Mogu reći da je svako hteo najbolje za bend na svoj način. Jesmo, Pukija je zamenio Boki (Bogdan Aksentijević), inače veoma dobar bubnjar, naših je generacija što je bitno za celokupnu postavu benda… Eto kada smo kod članova benda, napomenuću da smo basistu zamenili… Dečak (Milan Gajic) koji je takođe bio originalni član Intox-a…

HC: Punk je poslednjih godina sve više u ekspanziji, i to u svim mogućim oblicima. Kakvo je vaše viđenje celokupne današnje scene u Srbiji, i da li postoje neki bendovi slične orjentacije sa kojima bi voleo da deliš binu?
I:
Slažem se, ponekad pomislim da je to više stvar mode nego način života. Naravno, počevši od bendova sa kojima smo već par puta svirali ("Dishumanity", "Bombaški Proces", "Thimble", "Iskra", "Brainwashed", "Metež" itd.) do evropskih kultova ("Doom", "Discharge", "Cripple Bastards", "Yacopsae", "Napalm Death" itd.).

HC:  Kragujevac je, posle Beograda, jedan od najaktivnijih gradova u Srbiji kada je alternativna muzička scena u pitanju. Da li sarađujete sa nekim bendom iz Kragujevca, i šta bi ti promenio kada je lokalna scena u pitanju?
I:
Sarađujemo, u pripravnosti držimo nove pesme za split sa već gore pomenutim Dishumanity-em. Planiramo da snimimo po tri pesme, koje će se stopiti u jednu… S obzirom da Intox i Dishumanity imaju veoma sličan način sviranja nadam se da će to biti jedna eksplozija od splita.

HC:  Da li ste planirali da uskoro snimate nešto novo, i ukoliko jeste, kada možemo očekivati neko novo izdanje?
I:
Naravno, u nedoumici smo da li da snimimo EP ili singl album. S obzirom da sam kolko ovih dana razgovarao sa kolegama, biće da ćemo prvo snimiti singl pa nakon toga EP… Što se tiče izdanja, nadamo se do kraja leta…

HC:  Nadam se da ćemo uskoro imati priliku da pričamo o novom izdanju. Šta bi za kraj poručio čitaocima Helly Cherry Webzine-a?
I:
Takodje. Pank nije mrtav niti je živ, vi ste samo buntovnici svog sistema. Ko vam priča iza leđa, može u ista da vas bije!   

Sa Janezom razgovarao Miloš Stošić