Doom metal - Sami obožavaoci ovog žanra u našoj zemlji su retkost (dok bendove možemo prstima da brojimo)... Tako da, možemo razumeti iznenađenje i radost svih naših i doomera iz okolnih zemalja kada su čuli vest da će u njihovoj blizini doći jedan od najvećih rodonačelnika doom metal muzike!

Za ovakvo iskustvo nas je prvo dobro pripremio te večeri Stoner Metal bend Superhammer iz Inđije sa kojima smo nedavno i razgovarali. Sa masnim i jakim tonom, uglavnom srednjim tempom, bend je pored svojih autorskih stvari sa prvog albuma odsvirao i par poznatijih pesama, od kojih je najupečatljivija bila 'Children of the Grave' (Black Sabbath). Njihova pojava je bila jako bitna, zbog kontrasta između njihove i Saint Vitus-ove muzike (koja je duboka i pod teškom distorzijom).

Nastavši kasnih sedamdesetih (~1979), može reći da je Saint Vitus jedan od prvih i najuticajnijih doom metal bendova svih vremena. Do sada su izbacili ukupno 8 albuma, od kojih na troje od njih bend nastupa u originalnom sastavu (sa pevačem Scott Reagers-om). Na albumima "Born Too Late", "Mournful Cries", "V" i "Lillie: F-65" peva Scott Wino Weinrich - koji je najviše nastupao zajedno sa ostalim članovima benda, zbog čega su svi navikli na njegovo prisustvo i njegov ikonički lik. ALI, na ovoj turneji je bilo drugačije.

Bend se, posle jednog malog hipi incidenta sa Winoom, morao rastati sa njim i početi ponovo da nastupa u originalnom sastavu, sa prvim pevačem...
Razočarenja skoro i da nije bilo, jer je bila rekost čuti i videti bend u ovakvom sastavu zadnjih godina, što je mnogima bilo kao šlag na torti. Napokon smo mogli čuti one prve pesme koje je bend proizveo, zajedno sa prvim vokalom, zbog čega je svima zvučilo "onako kako treba da bude". Skoro ceo prvi album je bio odsviran, zajedno sa par pesama iz albuma "Die Healing" i "Hallow's Victim", + pesma "Born Too Late" koju u originalu peva Wino. Bend nas je takođe na kraju častio pesmom "Look Behind You" nakon što je publika uspela da ih izmoli za "još!".

Mnogi su takođe iskoristili priliku da pokupuju albume dok su mogli, pogotovo prvi koji je u početku postojanja benda bio dosta količinski ograničen u odnosu na ostale. Članovi benda su bili veoma opušteni i osećali su se jako dobrodošlim ovde kod nas. Fotkali su se sa svakim ko bi zatražio da bude viđen zajedno sa njima i popili bi pomalo zajedno sa svojim obožavaocima. Bili su toliko raspoloženi da su nam dozvolili da napravimo jedan prelepi band-photo ispred doma omladine. Mada, i pored svih tih njihovih osmeha, osećalo se da žure i da ih čeka sledeća publika, ko zna gde ovog puta.

Mnogima se još nisu slegli utisci od neverovatnog prizora i jako dobrog, kvalitetnog doživljaja koji je bend pružio. A i kako bi? Videlo smo ne bilo koji bend, nego Saint Vitus, kojima je ovo bio prvi put u Srbiji. Ostaje nam još samo da se nadamo da ćemo u skorijoj budućnosti videti bend zajedno sa Winoom. A ako ne, da nastavimo da tražimo "još!".

Saint Vitus, Superhammer @ Dom Omladine, Beograd, 7.6.2015

Miloš Rakić