SHUTTER ISLAND (2010) - jesu li to "Duhovi u nama" ili je to "Igra" Majkla Daglasa?

U savremenom filmu postoji nekoliko pravila. Jedno od njih je: nijedan Scorceseov film ne može biti loš. Amen. Vala, i Leonardo Di Caprio odavno nije glumio u lošem filmu.
Rezultat je jasan - kad Imate Murinja za trenera i iskusnog Zanetija u ekipi, skudeto je već na početku sezone gotovo siguran. Problem nastaje u Ligi Šampiona koja je izgleda prokleta za Inter. Možda mu malo fali...
Tako i ovom filmu fali malo da bude genijalan. Ono što mu fali je što se tačno od polovine filma, tj od dijaloga na negdje 01h 05min filma, može sa velikom vjerovatnoćom pretpostaviti kakav će biti kraj. Ta predvidljivost ponekad ubija i Murinja a kako neće Skorcezea.

Ipak, sasvim zasluženo, zbog odlične glume i genijalne režije dajem ocjenu 8.5 / 10. Scorceze u tandemu sa Leonardom uvijek ima predispozicije za desetku. Kako god, ovaj film je dovolja za skudeto, ali ne za osvajanje Lige Šampiona...

WHAT MY EYES HAVE SEEN (2007) - aka "Ce que mes yeux ont vu" - đe, ba, poenta, halo?!

U ovom francuskom filmu imamo jednu strašno neprivlačnu ribu. I njenog mentora. I jednog pantomimičara. I potragu za djelima slikara Watteaua. I sve je nekako noble, francuski.. i sve vrijeme čekaš neki twist i na kraju ga ne bude pa se osjećaš kao posran :(. Nisam ja bas skontao ovu umjetnost, ali snob u meni ne dozvoljava da mu dam manju ocjenu od četiri.

ocjena 4 / 10

CIRQUE DU FREAK: The Vampire's Assistant (2009) - kako recenzirati film koji nisi pogledao do kraja?

Lako! Evo ovako.
Možda je ovo prvi slučaj u istoriji da neko recenzira film koji je pogledao samo do pola, ali šta da se radi. Nisam ga gledao do pola pa zaspao. Naprotiv. Gledao sam do petnaeste minuta i zaspao. Sledećeg dana sam izdržao još osam minuta. Trećeg dana malo manje od pet.
Zaključak - ovaj film ima umirujuće dejstvo i pomaže pri snu bolje nego bilo koji lijek.
Ostalo mi je još pola filma da pogledam. Ho, ho, ho - već se radujem!!! To znači ljekarskim terminom rečeno - da imam još pola table pilula za spavanje u slučaju nesanice.
Uštedite na lijekovima protiv nesanice. Gledajte film Cirque du Freak: The Vampire's Assistant (2009)

ocjena 2 /10 za držanje pažnje, 10 / 10 kao lijek protiv nesanice.

Teodor Tozza Radović