Ko bi rekao da je Zoster ovoliko veliki bend. Postoje od jeseni 2000. godine u Mostaru, i od tada neguju određen ska/rege/pop zvuk i sebi svojsven vajb. Togom godina, bend se etablirao, a najnoviji album su izdali za hrvatski, i dosta poznati lejbl MenArt. Sam bend se možda može označiti kao nešto melanholičniji Haustor za novi milenijum. Sam album koji držim u rukama, Srce Uzavrelo, je očekivan 3 godine, i najzad dočekan, u novom ruhu, za koje je zadužan Sandro Drinovac. Savršen omot, za to zaista svaka čast na trudu uloženom, sve je zaista retro oblikovano, sa stihovima Maria Kneževića ispisanim svuda po bookletu.

Ovaj album odstupa od poznate matrice reggae-a koji je označavao raniji rad grupe, sa nečim što je naglo iznedrilo jednu himni takvog zvuka na Balkanu, tj pesmu Policija, i predstavlja nešto emotivno i mračno, što je možda i logična progresija rada i kreativnosti gorepomenutog frontmena grupe, ali i određen prekid sa očekivanim, a početak nečega novog za samu grupu. Ima tu svega, kantrija, rokabilija, i nečega novog, što dosad nije svirano na balkanskom terenu. To je jedna nova vibracija, pocrtana mračnim tekstovima i defetističkom muzikom, koja tek katkad uzleti u vis (poslušati naslovnu pesmu Gavrilo), ali tada čitav album dobija neki smisao i takvi momenti, na jedan jako čudan način povezuju čitav album. Ovi snimcu imaju definitivno svoju grower komponentu, tj. ovaj disk će vam se definitivno svideti uz dosta ponovnih slušanja, što nije nešto što govorim da bih opravdao loš material, što se često dešava, već da bih opisao tu notu albuma.

Elem, Zoster su snimili još jedan odličan album, možda i najbolji i najmelaholičniji u svojoj karijeri. Nešto što ima veliki komercijalni kapacitet, što je retko na ovim prostorima. Definitivno disk koji treba slušati, i promovisati, što se već i dešava što dokazuje spisak 15ak radio stanica koje su navedene na omotu kao medijski pokrovitelji albuma. Thumbs up za zosterovce.
5/5

Ilija Đurđanović