Juče je svetlost dana (ili monitora, kako već hoćete) ugledao novi fanzin na našim prostorima. 
"Princip" je glasilo o kome se već neko vreme šuškalo po fejsbuku, oni koji se malo više cimaju verovatno su i sami naišli na konkurs za slanje priloga koji su urednici raspisali. Nakon nešto više od mesec dana sakupljanja materijala prvi broj je tu. Pa zavirimo unutra...

Pre svega pažnju skreće sam naziv glasila koji je priznaćete, zbog stogodišnjice od izbijanja Prvog svetskog rata, nosio sa sobom određene pretpostavke i predrasude. Da ne bude zabune, urednici odmah u uvodnoj reči razjašnjavaju sve nedoumice oko naziva pa i same naslovne koja je, moram priznati, jedna od najupečatljivijih i najprovokativnijih koje sam video u poslednje vreme.

Sadržinski i organizaciono gledano, Princip je na tragu Pobune umetnosti i Arsenika. Ova činjenica i ne iznenađuje ako imamo u vidu da je jedan od urednika bivši saradnik i grafički urednik poslednjih nekoliko brojeva Pobune. Upravo ova tri fanzina se mogu smatrati i nekim novim talasom i novom generacijom fanzina kod nas. 
Do pojave interneta, fanzini su uglavnom bili delo jednog ili nekoliko ljudi. Imali su jak lični pečat autora, i nosili sa sobom dobru dozu subjektivnosti, pokretali brojna pitanja i diskusije svojim kolumnama. Danas, sa razvojem internata, i sve lakše i brže komunikacije, i princip rada (ha princip :) ) se promenio i omogućio da se za znatno kraće vreme prikupi materijal i većeg broja ljudi, i dobije ovakva forma koja je možda bliža časopisu sa kompletnom redakcijom.

Princip je u svom prvom izdanju doneo intervjue sa nekoliko bendova, recenzije muzičkih izdanja, poeziju, prozu, kolumne i strip. Dakle pokriveni su različiti vidovi umetnosti. I ovo će verovatno biti recept po kome će nastaviti da rade. Ono što bih voleo da vidim je po neka uvodna reč ispred intervjua koja bi približila bend ili osobu u par rečenica, pojasnila sa kime se razgovara, koji je konrektan povod za razgovor ili tako nešto. Takođe, voleo bih da vidim više kolumni koje bi baš kao nekada pokrenule neka pitanja, prozivele reakcije, provocirale (u pozitivnom smislu) i pokretale čitaoce.

Kada sumiramo rezultate, dobili smo sasvim pristojno andergraund glasilo. Ekipa je na dobrom putu, i ima priliku da na pravi način doprinese razvoju umetničke scene. Nadajmo se da će i publika umeti da prepozna i ceni rad ovih ljudi. Fanzin je po svojoj zamisli već otvoren za sve dobre ljude te eto, iskoristite priliku i predstavite se njegovim čitaocima.

Na kraju vas pozivamo da pročitate intervju koji smo uradili pre par nedelja sa ekipom i saznajte još neke pojedinosti...