Već etablirani i relativno poznati pisci Vladimir Kecmanović (Top je bio vreo) i Dejan Stojiljković (Konstantinovo Raskrće) udružili su ruke u ovom poduhvatu stvaranja romansiranog istorijskog romana o boravku Ive Andruća u Berlinu u diplomatskoj misiji, i prvim danima nacističke zlurade okupacije Nemačke i ostatka Evrope. Ovo se dešava retko u književnosti, ali knjiga je ispala pristojna, i bestseller, bar na našem tržištu. Šabačko pozorište je i izvelo istoimenu adaptaciju na svojoj sceni početkom februara ove godine.

Istovremeno dobro podmazan i zanimljiv, ovaj roman prati priču o Andriću, kako upoznaje sva zla nacističke Nemačke, ali i, kroz besanicu i diplomatsku misiju, otkriva likove svojeg kultnog dela, Proklete Avlije. Sama knjiga ima i određene mane, a to je nedostatak akcije, po kojoj su poznati radovi Stojiljkovića. To otkrva i mane koautorstva, ali ovaj roman svojom glatkom prozom često tera čitaoca da lista knjigu brže nego obično, da bi saznao šta će se dalje desiti.

Postoji i povremeno ponavljanje motiva, ali zaplet je zanimljiv, i možemo ovu knjigu svrstati u one koje se čitaju u jednom dahu. Ja je svakako preporučujem, iako se nekima mučna atmosfera ovog romana baš i neće dopasti.

4/5

Ilija Đurđanović