Drugi deo triologije, u kojoj se samo po nazivu može zaključiti da podilazi ženskoj publici, je stigao u naše bioskope. 
I posle bledunjavog prvog dela u potpuno nepromenjenom tonu je stigao i ovaj nastvak. Ovaj talas ekranizovanja tinejdžerskih romana u film bi verovatno bio daleko kvalitetniji da nije toliko ukalupljen u već postojeći sistem Američke filmske industrije i da producenti nisu svesni da su im ciljana publika upravo ljubitelji tih romana i njihovi vršnjaci. Ne smetaju mi, kao nekima, sličnosti sa serijalom "Igre gladi", ali sa tim serijalom imam poređenje na osnovu kog mogu videti koliko je ovaj slabiji. I to vam govori neko ko nije veliki fan "Igri gladi", a posebno ne prethodnog dela.

Logika sveta iz serijala "Drugačija" mi nikad nije bila previše dobro i uverljivo objašnjena, te mi deluje dosta površno i naivno. Ali i pored toga zaplet nikada nije uspeo da me stavi u stanje neizvesnosti i uzbuđenja. Jer ako već počinjete priču preinačenom premisom sa kojom je većina publike upoznata i blizu zasićenja, ostaje malo prostora za originalnost i kreativnost. A kako je ova vrsta filmova u talasu, teško da nešto ne izgleda kao deža vu.


I dok mi je Tris zanimljiva, ne vidim je kao dovoljno jakog lika koji bi mogao da nosi serijal filmova. Drama koja se vrti oko nje, tiče se krivice oko događaja iz prvog dela, pa samim tim i njenom borbom sa posledicama tih događaja i prezira prema sebi zbog istih. I to je urađeno tako da sam stekao utisak nečega što je pisac ubacio, jer nakon par dana razmišljanja nije mogao da smisli bolju ideju, pa se morao zadovoljiti tom. Tako da je to odrađeno ok, nekako previše prosečno i osrednje, a po meni svakako preslabo.

Kejt Vinslet deluje kao da se nije previše trudila, a u njenom performansu se moglo očitati odbrojavanje u glavi do kraja radnog dana. Slabo, traljavo i neubedljivo od strane ove, inače odlične glumice. Što se tiče Šejlin Vudli, ona je imala težak zadatak da iz jedne ne baš bajne situacije izvuče solidan lik, u čemu je i uspela, pa mislim da će jednog dana sa kvalitetnijim materijalom doći i bolji performansi.

Najveću zamerku koju mogu da uputim filmu tiče se izuzetno suve druge trećine filma, koja je bila dosadna, nezanimljiva, suvoparna i praznog hoda. Uvod filma je nekako i obećavao i učinio na par momenata da osetim zainteresovanost za dalji sled događaja, a i u završnici filma je bilo par zanimljivih momenata i obrta, koji nisu nužno bili dobri, ali su učinili da se publika pokrene i probudi. Sam kraj je meni ostao pomalo nejasan, ovo neću nužno opisati kao manu filma, jer problem je sasvim moguće u meni, ali bih se vrlo rado upustio u jednu raspravu sa osobom koja tvrdi da je to dobar i smislen kraj. Možda me i prosvetli, ali ono meni deluje nelogično i čisto kao obrt radi obrta. Možda nakon trećeg dela saznamo poentu i ovaj kraj ćemo moći da vidimo u nekom drugom svetlu, a do tada...
4.5/10

Nikola Bočkor