Kada ste poslednji put bili na svirci sa koje vam se nije išlo kući uprkos činjenici da jedva stojite na nogama? Ja u subotu 28.3. Drugo izdanje Ass Kicking Fest-a, ponovo u CK13 okupilo je 4 benda slične, a opet dovoljno različite stilske orijentacije i poprilično publike.

Iako je zvanična satnica govorila drugačije, veče su otvorili Tentacle Wizard. Novosadski stoner/doom četverac je specifičan ne samo po dve bas gitare već i po, sticajem okolnosti nametnutim, čestim izmenama na mestu bubnjara. Ima to i prednosti budući da svako unosi blage izmene u bubanj deonice. Publika se zgusnula ispred bine već na prve taktove džema kojim su započeli. Izvedene su tri numere od po 10+ minuta, vremenski  sasvim dovoljno za set ali daleko od monotonog. Tokom refrena „Tentacle Wizard“ je dolazilo do mimoilaženja kome nisam uspela da ustanovim uzrok ali je rezultiralo popriličnom pometnjom. Iznenađujuće od ove ekipe ali, ako uključimo malo statistike – ovo je prvi kiks na 5 nastupa na kojima sam bila. Tako da im se da oprostiti, posebno nakon onog sjajnog  dela na samom kraju nastupa kada gitarista polaže svoj instrument na binu i ostatku benda diktira naizmenični crescendo – decrescendo.

Nakon njih na binu stupa Thread, grunge/stoner ekipa iz Odžaka. Prva pesma – instrumental. Sasvim solidan zvuk, momci fino sviraju. E onda je pevač počeo da peva i uši su počele da bole na svakih nekoliko tonova vokala. Još i nekako to može proći u autorskim stvarima, ali u jednom trenutku shvatam da mi je tekst poznat. Alice in Chains – „Check my brain“. Tekst je tu, ritam tu, ali melodija uopšte nije ta. Usledila je i „Man in the Box“, u kojoj je pevač (srećom) refren prepustio publici. Nije loša ekipa ali im želim da pod hitno nađu valjanog vokalistu.

A onda totalni zaokret. Gotovo neverovatan. Kako je beogradski BlekBox izašao na binu tako su ljudi koji su je te večeri s njima delili gotovo u glas krenuli: „Jao, slušaj ovi su jako dobri!“. I nisu slagali. Moram priznati da sam tek nakon nastupa poslušala nešto njihovog materijala i odgovorno tvrdim da su mnogo bolji uživo. Neverovatno usvirana ekipa, sjajni i usklađeni vokali, svaki ton na mestu i sve klizi sa neverovatnom lakoćom. Naravno, pobrali su najburnije ovacije. Nemojte propuštati njihove nastupe ni za živu glavu.

Tačka na i su bili Northern Revival. Domaćini festa su ovom prilikom i promovisali svoj EP „Mouth full of Dirt“ koji izlazi za Miner Records. Svakim nastupom sve bolji i usviraniji, sa masnim rifovima i razarajućim vokalom.

Oko 1 izjutra je sve privedeno kraju. Utisci su jako pozitivni. I to ne samo zbog tri odlična nastupa (od toga jedan perfektan), već i zbog opuštene i prijateljske, gotovo kućne atmosfere. Svega nekoliko poznatih lica u masi u punom klubu me dodatno raduje. A sujeta i nadmenost kojih je u poslednje vreme sve više, pogotovo u back stage-u, je izostala, što raduje još više. Mali flešbek na ono tinejdž doba kad je bilo najbitnije druženje i dobra mjuza.

 Preuzimanje fotografija dozvoljeno uz saglasnost redakcije i navođenje izvora.

Ass Kicking Fest 2 @ CK13, Novi Sad, 28.3.2015
txt: Marina Perović
foto: Edvard Janković