Kako to izgleda kada se na bini susretnu veterani roka? Kada se oni čija kretaivnost vremenom ne jenjava, a čije pesme i danas, nekih dvadeset (i više) godina kasnije, ne gube na aktuelnosti.  Kada, upravo zbog njih koncertni prostor ispune, kako one starije generacije koje su pratile sam početak njihovog rada, tako i one nove, mlade snage, imali smo priliku da vidimo 14. februara u Kruševcu u klubu Zamajac na koncertu sastava Dža ili Bu. Kao podrška, ovom prilikom, nastupila je i kruševačka grupa Fucktor 02.

Očekujem da ćemo mi te ljude i te neke generacije sa početka sedamdesetih uspeti malo da uzdrmamo. Da ćemo uspeti da uzdrmamo temelje Zamajca i da će doći i mladi ljudi. Ali, koliko vidim, za sada su tu  te starije generacije, generacije sedamdesetih i  sa početka osamdesetih. Nije se puno toga promenilo, oni i dalje  dolaze i vole to što radi Fucktor 02 i što radi Dža ili Bu.”-  pre nastupa, za Helly Cherry rekao je Vanja Davidović  basista sastava Fuctor 02.


Hard rokeri iz Kruševca nastup su otvorili numerom „Sloboda“, koja će se naći na istoimenom, drugom po redu studijskom albumu, čije objavljivanje Fucktor 02 najavljuje za kraj leta - početak jeseni. Ovo je ekipa koja je rad započela u  vremenu kada sam bila dete i za njih prvi put čula od starijeg brata, koji je bio moj uzor, u muzičkom smislu i uveo me u ovaj svet. Pesma“ Doš'o Čovek“, bila je jedna od njihovih prvih numera koja me je zaintrigirala i čiji sam refren često pisala u srednjoškolskim sveskama. Ujedno, ova stvar je tokom poslednjeg pomenutog nastupa izvedena odmah nakon numere “Revolucija“.  Nakon toga usledile su i “Disovka“, “Titanik“, “Šizofrenija“, “Kuda plovi ovaj brod“, sa prvog albuma pod ovim nazivom. Promene u postavi u prvom periodu njihovog rada, koji je trajao negde do 1997., 98. godine,  bile su česte, dok se, nakon njihovog povrtka na scenu 2008 godine postava ustalila i sada Fuctor 02 čine, pored Vanje i Ljubiša Ristić gitara, Mićko Ristić druga gitara, Ivan Miladinović Sioux bubnjevi i Aleksa Petrić vokal. Iako smo navikli da pomenute numere sa prvog albuma slušamo u izvođenju starog pevača Miloša Mitrovića Miška, iste te numere u izvođenju Alekse Petrića, kao i njegova boja glasa u popunosti su se uklapili u taj idejni koncept koji je Fuctor 02 osmislio još početkom devedesetih.  Osim toga, njegova energija na sceni je evidentna i on spada u onu vrstu pevača koji umeju da animiraju publiku i bina je jednostavno mesto na kome se vidno oseća dobro. Sve to, međutim, ne bi zvučalo toliko dobro da se u celu ovu priču nije umešao i Tomislav Mihajlović Toni, tekstopisac.


Nakon kratkog podsećanja na stari materijal kruševačkih rokera i malog uvida u ono što nas čeka na novom albumu na bini su se našli i beogradski pank rokeri Dža ili Bu. Dok su se polako pripremali sa bine se začuo glas Vladana Vasiljkevića gitariste koji je izgovorio „Mi smo jedan ozbiljan bend iz Beograda“ , nakon čega je iz publike usledilo “toliko smo dobri da nam je neprijatno“. Početak svirke istog trenutka uslovio je pomeranja u publici. Tome je dobrineo i materijal sa poslednjeg albuma „Kukovo Leto“ sastavljen od numera “Dobre stvari“, “Rizik“, “Beskrajan pad“, kao i pesme“Baksuzan dan“  za koju je urađen spot, a koji će uskoro biti objavljen kao uvod za beogradski koncert u Mikser House-u  zakazan za 13. mart. Publika je uzvikivala naziv pesme “Gole istine“ te se ista takođe našla na repertoaru u Kruševcu i izazvala te neke prve malo jače reakcije publike. Dža ili Bu u istom prostoru nastupio je i krajem 2013. godine u okviru turneje povodom upravo pomenutog albuma „Kukovo Leto“, međutim, kako je album, u to vreme, bio relativno svež tek sada je publika, čini se,  prihvatila te kako nove stvari, te i njihov povrtak na scenu. Potom je na red došao i stari repertoar i standarno očekivanje prisutnih da bend otpeva i staru dobru „Živeo Staljin“, koja je usledila nešto pred kraj nastupa. Ovaj dvočasovni koncert začinjen je i stvarima “Ustani i kreni“, “Kraljica pica parka“, “Aljaska“, “Metak“, “Fliperaški san“, “Neki drugi grad“. Numera “Stampedo“ u poslednjem segmentu iste učinila je da se zemlja trese i izazvala upravo dolazak stampeda kod publike, koja je po prvi put te večeri uletela u šutku. Stvar „Večna lovišta“, koja je bila neizostavni deo mojih, opet pominjem, srednjoškolskih dana, bila je pravi izbor da čitavo veče poprimi oblik punog kruga. Na kraju, Dža ili Bu je sporim korakom napustio binu, a potom je usledilo dugo slikanje sa članovima benda.

Pa da, obično je uvek tako, sad nekad u nekoj većoj meri, nekad u manjoj. Večeras smo baš pravili foto sešn, na kraju ono dosta je bilo, slikali smo se bukvalno deset minuta.”- nakon nastupa rekao je Sabljar i dodao:
Čini mi se da je večeras bila bolja atmosfera nego prošli put. Prošli put je,  ja mislim, bila nedelja ili tako nešto . Mi smo pre toga imali neke nastupe, pa je to bio poslednji dan, ono kad sviramo petak, subotu, pa nedelju spojimo još neki grad. Mislim i da je bilo možda čak i malo manje ljudi tad, čini mi se. Mislim da je večeras bilo bolje. Uglavnom se to dešava, da sledeći put kad dođemo bude više ljudi.
"Dža ili Bu se", Sabljar nastavlja, "nalaze u studiju i vredno rade na novom materijalu na kome će se naći četrnaest novih pesama, i šest obrada starih numera". Na osnovu numere “Zauvek”, koja je izvedena na kruševačkom koncertu, a koja će se naći na novom materijalu naslućuje se da oni nastavljaju tamo gde su stali i vraćaju nas tamo gde je sve počelo.


Ovu priču, koja će otkriti nešto više o albumu koji spremaju, o ideji iza spota za pesmu “Baksuzan dan” i ostalie novosti iz tabora benda nastavljamo narednih dana putem intervjua. Ostanite uz nas...

Ostatak fotografija sa nastupa možete pogledati na našoj fejsbuk stranici.

txt: Ivana Grujić
foto: Aleksandar Ristić