Crnogorski hip hop sastav Who See, nastupiće 11. aprila  na ,,Green Bass” festivalu na Spensu, u Novom Sadu. ,,Green Bass” je novi festival pokrenut od strane Respect DJ’s organizacije, pod okriljem već popularnog ,,Green Love” festivala.  Osim grupe Who See, takođe će nastupiti Sajsi MC, DJ Billy 9 i DJ-evi iz drum and bass organizacije Drop Sensei. Njihov nastup u Novom Sadu je povod za ovaj razgovor pa odmah na početku govorimo o predstojećem koncertu. Sa nama razgovara Dedduh.


HC: Kako je došlo do saradnje sa Respect DJs organizacijom?
WS: Bilo je to ovako: Noyz-u je zazvonio telefon, melodija koja označava da je pristigla pošta, i odmah je rukom krenuo ka njemu, sve se odigrava veoma brzo. Pismo je sačinjeno od samo par rečenica, ali jedna je posebno bila važna. Ponuđen nam je posao koji se ne odbija i cifra od koje sigurno možemo da živimo 4-5 godina uz mladu jagnjetinu ispod sača. Vidim sebe kako bucam i sučem brkove masne.

HC: Ovo vam neće biti prvi nastup u Novom Sadu. Koliko ste do sada zadovoljni reakcijama publike i načinom na koji ste prihvaćeni?
WS:
U Novom Sadu smo nastupali 2007. godine na jednoj ,,Exit” promo žurci sa svojim prvim ostvarenim albumom ,,Sviranje kupcu”, a onda i na ,,Exit” festivalu 2013 godine. Oba puta sam se uvjerio u dobru publiku. Ima i jedna zanimljivost vezana za nastup na festivalu kada se naš završetak nastupa desetak minuta preklapao sa početkom Snoop-ovog nastupa, ali publika je ostala do poslednjeg snera sa nama, a onda su se brzo uputili na Main stage.

HC: Nastupili ste na ,,Sea Dance” festivalu u Budvi, u sklopu ,,Exit” festivala. Da li vas možemo očekivati opet na Exitu?
WS:
Festival ,,Sea Dance” je nešto posebno za Crnu Goru, a naročito naše primorje. Dešava se u sred ljeta na plaži. Sjajno je bilo. Repovali smo premijerno naš treći album ,,Nemam ti kad“ i slikali se sa publikom koja je podigla ruke specijalno za tu fotografiju. Ko zna, možda vas iznenadimo i na “Exit”-u ove godine.

HC: Do sada ste izdali tri albuma. Koji je po vašem mišljenju najuspešniji i najbolje prihvaćen, i da li postoje pesme koje su se baš izdvojile?
WS:
Tri albuma za nepunih 15 godina postojanja Klape. Nije neki prosjek, ali mi smo navikli da nam nije preša. Sa albuma na album se vjerovatno vidi kako smo odrastali pa svaki od njih ima posebnu vrijednost i prihvaćenost.

HC: Pesmom „Igranka“ predstavljali ste Crnu Goru na Eurosongu 2013. godine. Kakva ste iskustva poneli odatle?
WS:
Osim potpune, do nekih krajnjih granica, međuljudske tolerancije u smislu da je svako prihvaćen takav kakav je, ali ne i u smislu da su imuni na lobiranje gej populacije, iliti preciznije rečeno, mito. E svi vole te pare, tako da sam oduvijek bio ubijeđen u to da tamo pobjeđuje novac, a ne song. Bez obzira na sve, iako sam samo jedan od onih koji su bili na Eurosongu pa posle pričam i ,,prdim lude”, stekao sam vrijedna iskustva tako što sam proputovao i nastupao pred rekordnim auditorijumom na vrhunskoj tehnologiji.

HC: ,,Igranka” je za kratko vreme postala hit i još uvek se mogu čuti komentari da ste trebali proći u finale i ostvariti bolje rezultate. Da li ste bili razočarani ishodom?
WS:
Nikako nismo bili razočarani jer smo sve otprilike znali kako funkcioniše i koliko uopšte RTCG može da nam priušti. Bili smo pravi reperi, prvi crnogorski kosmonauti koje je cijeli svijet mogao da vidi na djelu.

HC: Sarađivali ste sa mnogim muzičarima, kao što su Kojot, Skaj Vikler, Kendi. Otkud ta konekcija?
WS:
Kultura nas spaja. Ovo naše govorno područje je malo te nam se jako često ukrštaju putevi. Neizbježna je kooperacija. Drago mi je da to funkcioniše.

HC: Koliko vam prija „titula“ jednog od  najaktuelnijih i najtraženijih hip hop sastava regiona?
WS:
To je velika satisfakcija, ali i jedina ako shvatimo da su šou biznis pare premale kao i autorska prava koja su klimava najblaže rečeno. Normalno je da nam znači regionalni uspjeh pogotovo što dolazimo iz jedne male sredine gdje je hip hop još van glavnih tokova.

HC: Pesma „Đe se kupaš“ proglašena je za singl godine Radija B92, dok se pesma „Nemam ti kad“ zahvaljujući glasovima publike našla na prvom mestu MTV-jeve „Domaćice“ u 2014. godini.  Koliko vam je bitna podrška, ne samo crnogorske, nego i regionalne publike?
WS:
Publika je publika, ne dijelim ih na ove i one. Što bi rekao kolega estradni umjetnik dobra pjesma je dobra pjesma i ovdje i tamo.

HC: Zašto je danas toliko teško vaspitati decu, i čija je zapravo najveća krivica u tome?
WS:
Široka tema. O tome bih mogao da napravim referat, imalo bi se o čemu i pričati.

HC: Je l vas Nina odvela na igranku?
WS:
To je zlato naše malo iz Nikšića.

HC: Ok, to bi bilo to. Hvala vam na ovom razgovoru. Ostaje nam da na kraju još jednom pozivamo čitaoce da 11. aprila budu na Spensu i pridružite se velikoj Who See igranci.

Sa Dedduhom razgovarala Miljana Milekić