Svi mi vučemo neko korenje kako smo počeli da slušamo neki žanr, neki bend, neke određene pesme. Za mene, to su divne i drage uspomene ulaska u svet o kome ne znaš ama baš ništa. Ceo proces istraživanja, nečega što je i tad koliko i sad, bila istorija ili je bilo na putu da to i postane. Tu nailazimo na Sam Dunna, kanadskog antropologa i režisera koji je svoju ljubav prema većinski metal i rock muzici ekranizovao kroz niz dokumentarnih serija. Vođen idejom kako se prema svemu što nije pop senzacija, široke mase odnose kao prema propalom eksperimentu, nagomilani predrasudama, lažnim informacijama i svojim izuzetno često netačnim i paranoičnim stavovima odlučuje se da metal zajednicu mejnstrim kulturu predstavi kao ono što jeste: umetnost, hobi, posao, biznis, marketing, show, zabavu.  
Dva bitna dokumentarca na tu temu su Metal: A headbanger’s Journey (koji se bavi korenima heavy metala) i Global metal (koji se bavi uticajem metal muzike širom sveta, kao i predstavnicima ovog žanra u tim zemljama). Pored ovih, Sam je uradio dokumentarce i o bendovima Iron Maiden, Rush, Motorhead, a i režirao je neke od njihovih koncerata.

Dokumentarna serija Metal Evolution je njegova najvažnija tačka u karijeri. Ovaj dokumentarac MORA, ponavljam, MORA da odgleda svako ko sluša metal i rock, svako ko se bavi muzikom, koliko god da je underground ili cilja ka nekim rock star nebesima.

Metal Evolution je izašao 2011. godine i čini ga jedanaest epizoda. U svakoj od epizoda, Sam se potrudio da prouči svaki aspekt određenog žanra i kao sliku i priliku ugostio je naučnike, velike muzičare (nekima je to bio i poslednji TV nastup), producente itd. Kroz ovu dokumentarnu seriju saznajemo koliku važnost su različite sfere, socijalna, ekonomska, i emotivna situacija imale u stvaranju muzike. Ceo serijal propraćen je Heavy Metal porodičnim stablom koje je idealno za početnike u ovim žanrovima. Sa time je podmiren i naučno – filozofski aspekt. Prva epizoda se bavi korenima metal muzike, druga ranim punk zvucima, treća nas vodi u Veliku Britaniju. Četvrta objašnjava razvoj najjače muzičke postaje u Britaniji, peta dotiče glam, šesta njegovu najoštriju suprotnost – thrash metal. Sedma epizoda opisuje devedesete sa grunge muzikom, osma nu metal, deveta shock rock i njegov skandalozni uticaj početkom novog milenijuma. Deseta epizoda se bavi power metalom, a jedanaesta proggresivom. 

Izdvojite vreme za ove fantastične dokumentarce, sigurno ćete nešto i naučiti.

Tamara Maksimović