PDV records, hard core / metal, LP,  2014.

Ponor je zagrebačka hard core skupina osnovana 2011.-e godina, koja je nakon dva godine rada objavila album gornjeg imena, isprva kao digitalno izdanje. Srećom po solidno kvalitetan materijal koji se nalazi na njihovom debiju, od prošle jeseni „Ovo je kraj“ je dostupan i na vinilu, posredstvom izdavačke kuće PDV.

Članovi Ponora imaju iza sebe solidan radni staž ostvaren u bendovima poput Senata Fox, Sentence, Amok i Storms i to nataloženo iskustvo se čuje u svih devet snimljenih pesama. Aranžmani su iskusno postavljeni, balansiranje između hard cora i metala je gotovo savršeno izvedeno, što uglavnom ne polazi za rukom velikoj većini bendova koji pokušavaju tako nešto. Produkcija je čista, jasna i snažna, kao i rifovi koji se organski prepliću sa vokalima. Tekstovi su promišljeni, imaju određenu težinu  i ne pate od dečijih bolesti tipičnih za ovu vrstu muzike. Vokali su takođe i ubedljivi i dobro produkcijski postavljeni i uz malo truda možete savršeno razumeti o čemu se peva. I oni su kao i sama muzika odlično postavljeni između tipično hard core vokalnih rešenja i metaliziranja. Atmosfera celog albuma je mračna i mada je zvuk generalno moderan, opet se povremeno čuju i odjeci tipa Discharge, što samo daje dodatnu težinu svemu.

Ponor su povezani i sa hard core ekipama van svoje države, tj. sa ostatkom regije što je vrlo pozitivno pošto je ovo materijal koji zaslužuje što bolju i iscrpniju promociju. Generalno jedan od najboljih HC materijala koje sam čuo u poslednjih nekoliko godina, ali i sa druge strane takođe i jedan od ponajboljih materijala kojima se može dodati oznaka metal. Ono što želim da kažem da je ovo izdanje koje svojom ubedljivošću ruši žanrovske granice i sa lakoćom komunicira sa širom publikom nego što to isprva deluje. Preslušajte ili se naprosto malo potrudite i dođite do vinilnog izdanja!

Miroslav Stašić