Galerija nezavisne umetnosti Elektrika u Pančevu je zatvorena, zbog pokretanja procesa restitucije prostora u kome se nalazila proteklih sedam godina. Osnivači Elektrike i urednici programa, Saša Rakezić i Vladimir Palibrk, kažu da imaju nekoliko ideja kako i gde nastaviti ovaj projekat. Ipak, nastupiće prvo zatišje kada će imati vremena da razmisle o preoblikovanju ideje, ili možda i o njenom ukidanju.
 

Elektrika je pionirski poduhvat, među prvima u talasu osnivanja sličnih nezavisnih kulturnih centara i razvoja skvoterske scene kod nas. Glavna karakteristika rada Elektrike bila je dinamična smena programa, gostiju i aktivnosti, uz veliki volonterski trud i sopstvena materijalna sredstva, često uz minimalnu podršku lokalne zajednice. Ali mnogi od kreativnih ljudi i umetnika iz celog sveta je saznalo za Pančevo baš preko ovog skromnog ali radijantnog dinamičnog mesta u kojem se odvijala razmena ideja i tragalo za novim rešenjima. Mogli ste da dođete i vidite nastup nekog umetnika iz sveta, ili nekog klinca iz komšiluka, čijem radu niko nije posvećivao pažnju, što je podjednako važno. Elektrika je uspela u svom radu, kroz više stotina realizovanih programa, da spoji neka od vrhunskih imena savremene umetničke scene sa potpunim anonimusima. Tako su, na primer, voditelji programa za rođendan Galerije, čitali čestitku Terija Džounsa iz Monti Pajtona u vidu performansa pred publikom, dok su nekoliko meseci pre toga ugostili putujuće Bijenale teheranske savremene umetnosti, kada se publika upoznala sa mladom i nepoznatom iranskom scenom. Elektriku su redovno posećivali evropski i američki umetnici, koji su bili na turneji kroz ove krajeve ili kao specijalni gosti naših rezidencijalnih programa. Gostovali su umetnici iz Turske, Ukrajine, Indonezije, Jermenije, SAD i zemalja zapadne Evrope. Ova gostovanja su pokazala da i globalna kulturna margina može biti izvor kvalitetnih kreativnih impulsa. Američki strip umetnik Robert Kramb je nacrtao strip pod nazivom Srbija, zemlja mogućnosti, inspirisan ovim programom. Sa druge strane, Galeija je pomogla da neki od srpskih umetnika gostuju u inostranstvu, u velikim evropskim umetničkim centrima ili u Sijetlu u SAD.

Rakezić i Palibrk u glas tvrde da je organizacija rada i programa Elektrike veoma obogatila njihove živote. Veruju da se tako osećaju i posetioci dešavanja koji su se tu zatekli. Rad u Galeriji je bio spontan i lak. Sve je dolazilo od iskrene želje i potrebe da se stvara, prezentuje i da publika u tome aktivno učestvuje. Ovakav koncept je Elektriku svrstao u najviše organsku instituciju kulture u državi. Programi su bili visokog kvaliteta i odvijali su se sa spontanošću i lakoćom, pozivajući publiku i goste da postanu učesnici. Elektrika bi tako mogla da bude model kako treba prikazivati kulturu i komunicirati s publikom i kako umetnici treba da povezuju svoje umetničko iskustvo, muziku, stripove, književni rad, itd.

Gostovanje umetničke grupe Škart i retrospektivno predstavljanje njihovog rada, koje se održalo 24. decembra 2014, predstavljalo je poslednji događaj pre zatvaranja. Elektrika se ugasila. Nadamo se za kratko.