Dosta dobrih stripova i događaja su obilježili 2014. godinu. Bilo je i dosta radionica stripa za djecu i mlade širom Balkana, nekoliko festivala različitih senzibiliteta i nekoliko novih izdanja redovnih strip časopisa  poput Stripolisa #5, Stripburgera #58-63 i Komikaza #13. Pored standardno dobrih većih domaćih izdavača kao što su Komiko, Fibra i Darkwood osnovana je i nova izdavačka kuća Modesty stripovi. Otvorene su mnoge izložbe stripa, održane hrpe gostovanja/tribina i nekako više no ikad je bilo u domaćim medijima članaka i intervjua vezanih za stripove, kulminirajući zadnjih dana 2014. s novim i kontroverznim djelom Nine Bunjevac “Zemlja očeva”.  Također, što se generalno izdavaštva tiče, godina je bila sasvim plodonosna s kvalitetnim naslovima.

Na sljedećim listama osvrnut ću se na meni zanimljiva strip izdanja izašla protekle godine na domaćem tržištu s težištem na albumska izdanja koja najviše i pratim. Prva lista sastoji se od odabranih djela prevedenih i objavljenih na domaćim jezicima a na drugoj listi su strip albumi domaćih autora i produkcije.

Lista #1: Strana izdanja u domaćem pakovanju

Neznalice: Priča o međusobnoj inicijaciji - Étienne Davodeau (Fibra)
Zanimljiv autobiografski dokumentaristički strip o iskustvu strip umjetnika koji je proveo čitavu godinu na jednom francuskom vinogradu upoznavajući se s tajnama loze, stvaranja vina i načinu života jednog vinara. Étienne, autor stripa se ovdje druži, razgovara i folozofira sa vinarom Richardom koji se kroz to druženje upoznaje sa procesima crtanja i štampanja i stripovima koje mu autor preporuča.

Sandman: Knjiga 1&2  - Gaiman/Vess/Kieth/Dringenberg (Fibra)
Fibra se odlučila da predstavi ovaj kultni serijal na svojstven kvalitetan način koji će biti zaokružen na četiri knjige Sandman serijala scenariste Neil Gaimana. Prve dvije knjige su objavljene istovremeno i upotpunjene su s neobjavljenim popratnim materijalima poput raznih skica, crteža, scenarija i prvobitnih ideja za serijal.

Ispod pokrivača - Krejg Tompson (Komiko)
Napokon imamo i Thompsonov „Blankets“ na domaćem jeziku koji je jedna jako romantična grafička novela na preko 700 stranica o odrastanju autora u malom američkom gradu, o religiji i autorovom napuštanju religije, o stripovima, porodici i ljubavi.

Plave pilule - Frederik Peters (Komiko)
Ovo novo prošireno izdanje donosi 10 novih stranica grafičkog memoara o životu mladića čija djevojka je hiv pozitivna, kao i njen sin iz prošlog braka. Peetersov stil je ovdje grub, iskren i improviziran kao i čitav scenario.

Rajske godine  - Moebius (Fibra)
Raskošno integral izdanje legendarnog Moebiusovog ciklusa o avanturama na planeti Edeni. Integral dođe u kutiji između dva stripa više poetsko-ilustratorske forme - Mačije oči i Kandža anđela, koje je Moebius radio po scenariju Alexandra Jodorowskog.

Grad od stakla – Oster/Karasik/Macukeli (Komiko)
David Mazzucchelli i Paul Karasik napravili su ovu fenomenalnu adaptaciju Paul Austerovog književnog klasika City of Glass u formi grafičke novele koja na zanimljiv način obrađuje određene nadrealističke elemente iz romana u specifičan stripovski izražaj.

Mračnim stazama - David B (Komiko)
Francuski autor David B, poznat po svojem autobiografskom stripu „Epileptic“ donosi nam priču koja je smještena u grad Fiume (današnja Rijeka) 1919. za vrijeme velikih političkih turbulentnih događaja na jedan duhovit način i prepun apstraktnih i atmosferičnih crteža.

S one strane i druge priče - H. F. Lavkraft /Erik Krik (Besna kobila)
Holandski strip crtač Erik Kriek je napravio izvrsnu adaptaciju priča starog majstora klasičnih horora Lovecrafta. Stilski i atmosferom Kriekove table izgledaju poput horor/SF stripova koji su izlazili u Americi 50tih i 60tih godina.

Uzumaki #3 - Đunđi Ito (Darkwood)
Treći i posljednji dio ove horor mange o gradiću kojeg opsjeda fenomen „Spirale užasa“ i njegovim stanovnicima što taj fenomen pogađa na najmaštovitije načine. Dovoljno je spomenuti dečke koji postaju golemi puževi (jer kućice puževa su – spiralnog oblika) pa lika koji se spiralno sklupča u bure ili djevojke kojoj se pojavi spiralno udubljenje na glavi.

Calvin i Hobs: Dokone nedeljne priče – Bil Voterson (System Comics)
Još jedna, 12 po redu kolekcija Calvin & Hobbes priča od Wattersona o nezaboravnim, uvijek iznova svježim avanturama dječaka Calvina i tigra Hobbesa.  Jedna on najljepših priča o odrastanju u vidu kraćih stripova koje su redovno izlazile u Americi još od 85.

Lista #2: Domaća produkcija


Vučine: Urlak - Sonja Gašperov (2x2)
Urlak je treći strip album o ljudima-vukovima a ovaj priča priču o stanovnicima jednog sela u vrijeme 30tih godina i raznim mračnim tajnama i stravičnim stvorenjima.  Ne posebno duga ali veoma snažno tehnički oslikana pripovjetka inspirirana narodnim legendama u autoričinom simpatičnom pripovjedanju i likovnom izražaju.

Korporativni pandemonijum - Z. Penevski/A. Zolotić (Besna kobila)
Distopijska priča zasnovana na realnosti korporativnog mehanizma u društvu i svim mračnim društveno-političkim stvarima oko nas. Vizualno je mračna ali i satirično oslikana nekom retro-futurističnom atmosferom kojom dominiraju arhitektonski monstrumi i bizarni zlokobni likovi korporacijskog sivila.

Sveti duh i voda - Đorđe Milović (Komiko)
Poetična vizualna šetnja kroz autorovu umjetničku filozofiju i ispitivanja umjetnosti u njenom odnosu sa okolinom, samim umjetnikom i generalnom smislu umjetničkog života i estetike ekspresivno oslikana akvarelnim i slikovitim pejzažima.

1300 kadrova - Željko Pahek (Deveta dimenzija)
Integral na preko 200 stranica crno-humornih SF/fantasy stripova ovoga autora aktivnog u ex YU strip magazinima još od 80tih. U kolekciji su čitavi Astro-iđani, Legija nepromočivih i nekoliko kratkih stripova.

Bad Boy - Mladen Oljača (Omnibus)
Kolekcija kratkih stripova gdje su prikazane kroz satiru neki od problema svakodnevnog života kao i reference na pop kulturu, underground i dnevno-politički besmisao. Stilski, crteži i pripovjedanje su sirovi i direktni ali jako detaljni i atmosferično opisuju kako realistične tako i karikirane satirične priče.

Izgubljeni slučajevi - Ivica Stevanović (Kомико/Oрфелин)
Ovo je kolekcija Stevanovićevih kratkih stripova i ilustracija u raskošno-grotesknom stilu koji prikazuju razne bizarne likove iz stvarnosti ali i iz popularnih stripova. Iako karikaturno prikazani likovi se čine jako opipljivi i stvarni zbog bogatstva kompleksne upotrebe linija i boja.

Posljednji fan - Marko Dješka (StripOS)
Suluda priča u gdje je predstavljen sam autor i njegova opsesija komičarem Željkom Pervanom u neobičnom slijedu događaja u kojim se miješaju stvarnost i nadrealni kriminalistički elementi. Umjetnički jako dobro ilustrirana, bogata slojevima sivih tonova i espresivnih linija.

Zemlja otaca - Nina Bunjevac (2x2)
Autobiografska priča o odrastanju autorice i kritički osvrt na životne stavove njenog oca nacionaliste i teroriste i kompleksnih pogubnih situacija na čitavu obitelj koje su se razvile iz čitave te situacije. Veoma zanimljivo i hrabro djelo autorice veoma snažne pripovjedačko-ilustratorske kvalitete.

Neven Misaljević, urednik Stripnjak Comics, novinar, grafički dizajner i ljubitelj stripova.