Godina se primiče kraju, starimo, rastemo, pametniji smo, ljepši, te naravno, i dalje čitamo stripove. Kaže većina duhovnih guru-a i alternativaca, a i uostalom medicinska struka da baš nije poželjno gledati u prošlost, zamarati nepotrebno um prošlim radnjama, posebice ako se to ponavljanje vrši učestalo što izaziva neki oblik patologije. No eto, stigao je kraj godine i valjda neće biti pretjerano štetno barem na trenutak se osvrnuti i pogledati kakvim zanimljivostima smo mogli prisustvovati kad je strip u pitanju.


Stripovska ponuda nije nikad bila bolja, tako da je ova godina logičan nastavak na prethodne. Cijeli niz izdavača isporučuje nam već tradicionalno kvalitetna stripovska izdanja i tu se može naći ponešto za svačiji ukus. Od Bonelli klasičnih junaka, za staru gardu i novu publiku, do stripovskih romana (uvriježen je naziv i Grafička novela), Mange, stripovi Francusko-Belgijske škole, ili pak Underground i stripovi takozvane kontrakulture.

Uz tradicionalna tiskana, papirnata izdanja, tu su internet portali koji omogućavaju elektronsku objavu stripova. Odlična je to stvar mladim autorima kao prostor za prezentaciju svojih radova, stavova, svog jedinstvenog umjetničkog i estetskog senzibiliteta. Jedna od takvih stranica je naravno i Helly Cherry, održavana i vođena isključivo zahvaljujući entuzijazmu niza volontera koji daju nesebičan doprinus u promicanju kulture. Web stranica www.modestycomics.com mjesto je gdje već profilirani autori s ovih prostora bivaju predstavljeni širijoj javnosti, s stripovima prevedenim na Engleski jezik. Svakako preporučam da ako već niste, posjetite stranicu. Istaknuo bih još vjerojatno najvažniju stranicu za strip na ovim prostorima www.stripovi.com , koja je treba se priznati u protekloj godini dobila pravu poplavu novim autorskim stripovskim radovima, koji se mogu vidjeti i pročitati, također, poneki mladi autor može i predstaviti svoj rad. Stranica je ujedno i vrelo informacija o stripu, te mjesto s veoma živim i dinamičnim forumom.

Jedan, sad već tradicionalan događaj, 24 satno crtanje stripa, ponovno je oduševio, što kreatore stripova, što i stripovsku publiku. Ovogodišnja tema događaja je bila INVAZIJA, te je bilo potrebno u 24 sata nacrtati strip od 24 stranice na tu temu. Posjećenost i odaziv stvaraoca stripova je bio najveći do sada, gotovo dvije stotine crtača je sudjelovalo s, čini mi se tendencijom da bi taj broj u budućnosti mogao biti i veći. Sve ovogodišnje radove, kao i radove proteklih godina, moguće je vidjeti na službenoj stranici događaja www.24satnocrtanjestripa.com.

Strip festivali nisu novost na ovdašnjim prostorima, festivalska tradicija seže mnogo dalje u prošlost, te je jedna od zanimljivijih formi događanja koje okuplja autore stripa, izdavače, kritičare te ono možda i najvažnije, strip publiku. Makarski Mafest ponovno je zaživio nakon jednogodišnje pauze, festival jedinstvene atmosfere i lokacije, festival miljenik publike ovdašnjih prostora. Zagrebački CRŠ po prvi puta je organiziran u novom terminu održavanja, u proljetno vrijeme i to na novoj lokaciji Doma HDLU-a, popularnoj Džamiji. Ova dva festival su ujedno i festivali koje sam osobno posjetio pa su stoga prvi i navedeni. Informaciju o ostalim regionalnim festivalima potražio sam kod jednog kolege koji je čest gost na mnoštvu festivala i ujedno enciklopedija znanja kad je strip u pitanju. Moram priznati da sam bio ugodno iznenađen brojem ostalih festival. Tu su još dakle: Balkanska smotra mladih strip autora, Leskovac; Beogradski sajam knjiga; Comic Art Fest, Bitola; Comic Book & Cartoon Fest, Prizren; GRRR - festival alternativnog stripa, Pančevo; HSF - Hercegnovski strip festival; Nifest, Niš; Novo doba, festival nesvrstanog stripa, Beograd; Novosadski strip vikend; OHOHO - strip street festival, Zagreb; Pirot, grad stripa; Salon stripa, Beograd; Salon stripa, Laktaši; Salon stripa, Veles; Strip konferencija, Kragujevac; Strip kolonija, Raška; Stripolis, festival stripa Zrenjanin; StripolisFest, Ljubljana. Festivali koji su ovu godinu izostali: Dani stripa u Osjeku, Vinkovački, Rečki i Sarajevski festival.

Nekakav logičan zaključak bi bio da je strip živ, forma koja i dalje oduševljava ljude, što na subkulturalnoj razini, koja je vjerojatno dominantna, pa sve do opće kulture. Treba reći da je strip, unazad nekoliko godina sve više zastupljen i na policama knjižnica, čime je dodatno približen publici, lako je dostupan širom pučanstvu, ali i zaljubljenicima koji si nisu u stanju priuštiti poneka luksuzna skupa izdanja stripovskih klasika.

Za kraj bih naveo tri stripa koji su meni obilježili ovu stripovsku godinu, te naravno pozvao čitatelje da u komentarima navedu i svoje favorite kako bi iz subjektivnog diskursa se približili više objektivnom, a to je moguće postići, smatram na taj način uzajamne suradnje i nadopunjavanjem informacijama i znanjem.

Stripovi koji su meni obilježili 2014. godinu su sljedeći:
Dječak autora Frana Petruše, biografska priča o košarkašu Draženu Petroviću
Čudaki ljubijo Drugače autora Iztoka Sitara, ljubavne priče ljudi na margini društva
Vučine – Urlak autorice Sonje Gašperov, narodna predaja o Morlacima s Biokova

Želim svima sretnu novu godinu i sretne blagdane!

Josip Stupić