Najlakše je odustati, zar ne? Kada na životnom putu naiđu iskušenja, bol i očaj, kada ti kažu da ništa ne može biti urađeno, najlakše je pasti u ponor i  tminu. To je onaj lakši put, dok je malo ko spreman da se upusti u borbu. Ipak „Onde gde nema nikakve borbe, ne može biti ni pobede“.

Momci iz kragujevačkog sastava Thimble odlučili su da, radeći ono što vole, skrenu pažnju na problem o kome se jako malo priča, a to je cistična fibrioza. Cistična fibrioza je retka i nasledna bolest izazvana genom koji uzrokuje nepravilan prenos natrijuma, hlora i soli. Utiče na pluća,  pankreas, organe za varenje,  dok ima snažnog uticaja i na ostale organe. Jedan od najvećih problema, kada je ova bolest u pitanju, je činjenica da za ovu bolest još uvek ne postoji lek.
Jedna od prilika da se svest o postojanju ovakve bolesti raširi bila je i svirka održana u kruševačkom klubu Zamajac 22. novembra, gde su Kragujevčani ukazali i na rad udruženja za pomoć i podršku osobama sa cističnom fibriozom CF Srbija. Podršku na ovom putu pružili su im njihovi sugrađani, sastav Black Crown Empire,  koji je otvorio pomenuti nastup.


Nama je uvek super na bini. Prvi put smo u Kruševcu svirali kao Black Crown Empire i mogu reći da sam pozitivno iznenađen, mislio sam da će biti manje ljudi, jer mi ipak nismo svirali ovde ranije. U principu mi kao bend, pod ovim nazivom i sa ovom muzikom postojimo nekih dve, dve ipo godine, a ranije smo imali drugi bend.“  - za Helly Cherry rekao je Stefan Petrović, pevač sastava Black Crown Empire.
Za ovu kragujevačku petorku nastup u Kruševcu bio je prilika da predstave svoj prvi album pod nazivom „My name is war“ na kome se našlo jedanaest pesama. Album je objavljen pod etiketom izdavačke kuće Miner Recordings u aprilu ove godine. Onima koji su pratili rad sastava iz Kragujevca From My Cold Dead Hands, poznato je da je ova ekipa odlučila da ovu priču nastavi, ali i sa druge strane unapredi nekim novim i drugačijim notama, te je pomenuta transformacija krunisana novim nazivom - Black Crown Empire.  Na repetoaru, pretežno sastavljenom od numera sa pomenutog prvog albuma, našla se i pesma „The Conflict“, najupečatljivija stvar, a razlog je uvodni rif, koji na trenutak nestaje, ne bi li u nekoliko navrata obojio i pozadinu refrena. Publika je u prvim trenucima bila rezervisana. Osluškivali su i odmeravali energiju koja dolazi sa bine i, kako je vreme odmicalo, energija se prelila na prve redove publike, te možemo posvedočiti da je negde pri  kraju nastupa jedan deo prisutnih uleteo u šutku. Black Crown Empire, ustupli su potom prostor Thimble ekipi i ostavili nas sa mišlju – sve je proteklo isuviše brzo. 


Pre same svirke, danima se osećalo da je Kruševac gotovo sa nestrpljenjem iščekivao ponovni dolazak momaka iz Thimble-a, koji su nakon pauze još jednom zasvirali na nekoj od kruševačkh bina. Prvi deo nastupa bio je rezervisan za numere sa novog albuma koji je u pripremi, a jedna od pomenutih je i pesma „Understanding“.
Lepo smo prihvaćeni ovde i mislim da je bilo dobro, dobar je i klub. Mi smo u Kruševcu svirali pre nekih petnaestak godina ili šesnest, u stvari prva svirka Thimbla je bila u Kruševacu i tad je bilo strava. Posle smo, nakon nekih pet, šest godina opet svirali ovde, u Domu omladine koliko se sećam i isto je bilo fenomenalno. Ja ne mogu da budem baš objektivan, ali verujem da je bilo ok. Bilo je dosta energije i svi su, kako vidim, bili zadovoljni.“ rekao je Marko, pevač sastava Thimble.
Thimble je ovom prilikom sasvim očekivano opravdao svoju dugu tradiciju,  dok je,  gledajući čitav nastup iz ugla publike, najviše energije bilo tokom izvođenja starog materijala. Onog trenutka kada je postalo jasno da je Thimble svoj nastup priveo kraju, publika je uzviknula "bis". No,  pre no što su odsvirali poslednju stvar, sa bine se začuo nešto drugačiji zvuk. Bojan Grujić iz Kruševca, sasvim slučajno moj brat, započeo je kratki rep sešn. Članovi Thimbla su podržali ovaj potez i zasvirali, dok je Marko u svom screamo stilu ispratio rimobacača,  pa eto ideje za neku novu saradnju sa nekim od hip hop izvođača.


"Ovo je bio jedan odličan nastup i ovom prilikom se puno zahvaljujem bendovima. Naravno, veliku zahvalnost dugujemo i klubu Zamajac na ustupljenom prostoru, kao i publici koja se ovaj put pojavila u velikom broju. Hvala im na podršci,  to je znak da smo na dobrom putu i daje nam podstrek da nastavimo dalje. Već početkom decembra spremamo neke nove nastupe,  ali o tome nekom drugom prilikom. Pratite našu facebook stranicu,  tu redovno objavljujemo sve informacije u vezi novih dešavanja.",  za kraj navodi Stefan Begović iz organizacije New Scene United.

Ostatak fotografija možete pogledati na našoj fejsbuk stranici.

txt: Ivana Grujić
foto: Aleksandar Ristić