Cilj svetske akcije ,,100.000 MUZIČARA ZA PROMENE’’ je da se širom sveta 27. septembra zasvira u znak podrške za promene – manje gladi, manje rata, manje neopravdanog bogaćenja... i stvaranje što pravednijeg društva. Ove godine je napravljeno preko 800 događaja u 133 države. Akcija je pokrenuta 2010. godine, od strane profesora Majkla Rotenberga sa Stenforda, pod nazivom ,,100 HILJADA PESNIKA ZA PROMENE’’ da bi se sledeće 2011. proširila i na muzičare. Dokumentacija sa svih događaja se trajno čuva u biblioteci Stenford univerziteta.

Od samog početka akcije i Srbija se priključila preko Udruženja rok muzičara Srbije. Ono je ove subotnje večeri, u svom klubu, treću godinu za redom, organizovalo koncert. Svirali su: GREŠNICI, SVE SMO UKRALI, SORABI i BAG, a pored njih, kao specijalno iznenađenje, iako nisu bili najavljeni na plakatu, i SMREK SI.

Koncert su otvorili GREŠNICI sa čvrstim i energičnim zvukom i svojim britkim angažovanim tekstovima koji su u potpunosti podržavali ideju cele akcije. Od samog početka sjajnoj atmosferi se pridružila i publika koja je ispunila Urmusov klub i pružala podršku bendovima.

Sledeći je nastupio mladi bend SVE SMO UKRALI, koji su predvođeni harizmatičnim pevačem Svetom ponudili jedno novo viđenje rokenrola. Posebno se izdvajaju stihovi prepuni sarkazma i ironije, koji služe za obračun sa sivom svakodnevnicom i nuspojavama sredine koja nas okružuje, sve to upakovano u čvrst i dobro odsviran rok. Shodno nazivu grupe bilo je i par odličnih muzičkih obrada poznatih hitova, ali sa fenomenalnim tekstovima i u sopstvenom maniru.

Zatim je na scenu izašao bend SORABI. Oni su jedini, uz Grešnike, sve tri godine nastupali na ovom srpskom delu Koncerta za promene. Pet devojaka, ovaj put sa dvojicom gitarista, polako su dizali atmosferu ka usijanju. Uz poznate zvuke, sjajne vokale i odličnu muziku zaslužili su punu podršku. Niko nije mogao ostati ravnodušan na njihovu svirku što se, u ovom malom klupskom prostoru, osetilo uz horsko pevanje i skakanje publike.


Bend BAG je nastupio sledeći. Klasična rok trojka, sastavljena od prekaljenih muzičara koji su iskustvo sticali u mnogim beogradskim bendovima, samo je nastavila da diže atmosferu. Potoci piva i alkoholnih pića bili su dodatno gorivo uz koje je publika nastavila da peva i podržava bend. Sve je teže bilo objasniti publici da se približio kraj celog događaja i da bi morala muzičarima da dozvoli da siđu sa male klupske bine.

A onda, kada se publika pomirila sa tim sledilo je i jedno dodatno iznenađenje koje je publika, svakako, zaslužila.

To specijalno iznenađenje je bio bend SMREK SI, koji nije bio najavljen na plakatima ali se pridružio ovoj akciji. Takođe trio, samo se nastavio na svoje prethodnike. Besprekorna svirka i sjajan izbor pesama bili su dodatni bonus ovog događaja.

Za kraj da zaključimo – ,,100 hiljada muzičara za promene’’ su, kao i prethodnih godina, bili više nego odličan koncert. Svi su dali doprinos: i bendovi i publika i organizator... Srbija se i ove godine upisala na svetsku mapu akcije, a nadamo se da će se tradicija nastaviti i narednih godina. Sada, koliko će taj glas vapaja iz celog sveta da utiče na one svetske vladare koji nam kroje sudbine? Svi mi, iz celog sveta, koji smo učestvovali u toj akciji, bilo kao izvođači ili publika, nadamo se da hoće... Nada uvek ostaje poslednja...

Vasa Radovanović