Volim mističnost, borbu za sopstveni izričaj, kada se neko trudi da zaista pokaže šta ume. Subotica ima gomilu bendova, projekata, samo ih treba uhvatiti u pravom trenutku. U vreme kada kreću nowave i darkwave revivali, duet YusYus je krenuo, da kažemo, utabanom stazom, uz pokoju stranputicu, pritom pokazujući primer svima da ovdašnji bendovi mogu bolje proći u inostranstvu,nego u “svom selu“. Posle nemojte da se čudite. Pred vama je dugo očekivani intervju sa njima! 


HC: Za početak, da vas identifikujemo. Zašto YusYus? Pored veoma interesantnog poigravanja sa vizuelnim aspektom, da li postoje neke reference na ideju panslovenstva, (neo)paganizmom i slično?
YY:
Za nas lično ima odliku višeznačnosti, i uklapa se u naš koncept.

HC: Koliko je vizuelni identitet važan za projekat koji se bavi tako specifičnim viđenjem elektronske muzike? Ko stoji iza kreiranja imidža YusYus-a? Primetan je dašak glitch-art-a, sa retro-klasičarskim šmekom, neki repetativan modus i varijacije na određenu temu, što predstavlja zapravo moderan pristup grafičkom oblikovanju identiteta YusYus-a.
YY: Vizuelni identitet za nas je veoma važan, jer za nas predstavlja naš izraz isto kao i muzika koju stravarmo, tekstove koje pišemo, a iza imidža YusYus-a stoje naši prijatelji  iz Slovenije, dizajner "Kitsch-Nitsch" kolektiva Jaka Neon i fotograf Filip Radjenović, kao i mi sami.

HC: Pored toga što ste bend modernih shvatanja i htenja, gde počiva vaša inspiracija i šta vas zapravo navodi da stvarate ovakvu muziku i tako sirov, mračni ambijent na nastupima? Hteo bih povući paralelu (u skladu sa onim što sam video na nekolicini nastupa) sa izrazitom darkerskom scenografijom, i atmosferom nikad prežaljenih osamdesetih godina XX veka
YY:
Ovakav pristup je naš doživljaj stvarnosti na globalnom i na mikroplanu. Kroz naš kreativni filter propustili smo svu prefinjenu estetiku 80ih, 90ih sa akcentom na minimalistici i hladnoći.

HC: Vaš koncept u stvaranju zvuka je jasan: matrica i dva vokala. U kojoj meri je bitna komunikacija kada je u pitanju duet?
YY:
Komunikacija u nasem slucaju prestavlja gledanje u istom pravucu, dopunjavanje i preplitanje vizija, i samim tim je veoma bitan. A naš minimalistički pristup u muzici je pun izraz onoga sto mi osećamo, jer smatramo da sa manje muzičkih komponenti imamo snažniji izraz i poruku.

HC: Jedno, klasično pitanje: koji su vaši muzički uzori, bilo strani ili domaći bendovi/projekti? Ne štedite na rečima, epitetima i razlozima.
YY:
Naši uzori su: David Sylvian, Frank Tovey, Gabi Delgado, Sean McBride, Lene Lovich, Miles Van Der Rohe, Mark Almond; dok od bendova: Deux, Liaisons Dangereuses, Xeno and Oaklander, Soft Cell, Borghesia.


HC: Po pitanju izdavaštva, a bitno utiče na samo prihvatanje i brigu oko sopstvene zvučne slike: vinil, CD ili mp3? Vinil i dalje neprikosnoven što se tiče kvaliteta muzike, reklo bi se da vi zaista brinete i o tom aspektu.
YY:
Držimo se tog principa da svu muziku koju objavljujuemo izdajemo na vnilu, jer smatramo da je muzički zapis na vinilu pravi trag u vremenu, koji nikada ne bledi.

HC: Čini mi se da bendove koji se bave elektronskom muzikom obično ukalupljuju i grupišu u neki "pokret", "talas", koji se brzinom svetlosti zaboravlja, kako god to nazvali. Koji je vaš stav o postojanju ili nepostojanju scene i vama bliskih izvođača iz regiona, ukoliko postoje?
YY:
Za nas minimalwave/new wave nije pokret, jer je akcenat na suvom ekspresionizmu koji je razumljiv i kao takav nema rok trajanja. Uz rad Elektrana Neon Nacht-a i Flexipunk-a  synth scena u Srbiji je sveprisutnija, apropo toga je i koncert njujorškog Xeno & Oaklander-a na Neon Nachtu u klubu Drugstore 21.oktobra.
Nama bliski izvodjači iz Srbije i regiona su the Flesh Community, Alone, Triese, SOK, Lost In The Sound...

HC: Poprilično ste se aktivirali u poslednje vreme, bilo da se radi o nastupima u zemlji, naročito u inostranstvu. Spremate veliki koncert u Beogradu sa Xeno-m and Oaklander-om, u pripremi su live EP i jedan maxi singl - što je zaista impresivno! Po svemu sudeći, YusYus je evropski, da ne kažem, svetski bend, jer često nastupate u Belgiji, Austriji, Mađarskoj, uskoro ćete i u Italiji, Nemačkoj i u Rusiji (!). Kakvi su vaši utisci i kako doživljavate prijem od domaće, a kako strane publike? Kako vas evropska dark/electro/witchhouse scena doživljava, kao "proletere" (da aludiram na istoimeni budući singl) ili atrakciju "iza gvozdene zavese"?
YY:
Radimo polako i konkretno, do kraja godine izdajemo Live EP za naš matični lejbel iz Brisela "Perfekt Funktion", taj live je snimljen na našem koncertu u Drugstore klubu u Beogradu 04.aprila, maxi single izdajemo sledeće godine u martu za "Tacuara Records" lejbel iz Argentine. Tu su i spotovi za pesmu "Forever" gde saradjujemo sa Filipom Radjenovićem, i spot za pesmu "Symbols Of Death" gde saradjujemo sa modnom agencijom Gros iz Minska.

Jeste, svirali smo dosta po Evropi u zadnjih godinu dana, Zagreb, Brisel, Beč, Budimpesta..i sad u Beogradu 21. oktobra stavljamo krunu na nas dosadašnji rad nastupom sa njujorskim Xeno and Oaklander. Od strane i domace publike imamo pozitivnu reakciju, što nam daje podstrek da i dalje radimo istim intenzitetom.

Sa YusYus razgovarao Desya Lovorov