Elektrosloveni, intervju sa bendom YusYusSviđa ti se? Javi ostalima!

Volim mističnost, borbu za sopstveni izričaj, kada se neko trudi da zaista pokaže šta ume. Subotica ima gomilu bendova, projekata, samo ih treba uhvatiti u pravom trenutku. U vreme kada kreću nowave i darkwave revivali, duet YusYus je krenuo, da kažemo, utabanom stazom, uz pokoju stranputicu, pritom pokazujući primer svima da ovdašnji bendovi mogu bolje proći u inostranstvu,nego u “svom selu“. Posle nemojte da se čudite. Pred vama je dugo očekivani intervju sa njima! 


HC: Za početak, da vas identifikujemo. Zašto YusYus? Pored veoma interesantnog poigravanja sa vizuelnim aspektom, da li postoje neke reference na ideju panslovenstva, (neo)paganizmom i slično?
YY:
Za nas lično ima odliku višeznačnosti, i uklapa se u naš koncept.

HC: Koliko je vizuelni identitet važan za projekat koji se bavi tako specifičnim viđenjem elektronske muzike? Ko stoji iza kreiranja imidža YusYus-a? Primetan je dašak glitch-art-a, sa retro-klasičarskim šmekom, neki repetativan modus i varijacije na određenu temu, što predstavlja zapravo moderan pristup grafičkom oblikovanju identiteta YusYus-a.
YY: Vizuelni identitet za nas je veoma važan, jer za nas predstavlja naš izraz isto kao i muzika koju stravarmo, tekstove koje pišemo, a iza imidža YusYus-a stoje naši prijatelji  iz Slovenije, dizajner "Kitsch-Nitsch" kolektiva Jaka Neon i fotograf Filip Radjenović, kao i mi sami.

HC: Pored toga što ste bend modernih shvatanja i htenja, gde počiva vaša inspiracija i šta vas zapravo navodi da stvarate ovakvu muziku i tako sirov, mračni ambijent na nastupima? Hteo bih povući paralelu (u skladu sa onim što sam video na nekolicini nastupa) sa izrazitom darkerskom scenografijom, i atmosferom nikad prežaljenih osamdesetih godina XX veka
YY:
Ovakav pristup je naš doživljaj stvarnosti na globalnom i na mikroplanu. Kroz naš kreativni filter propustili smo svu prefinjenu estetiku 80ih, 90ih sa akcentom na minimalistici i hladnoći.

HC: Vaš koncept u stvaranju zvuka je jasan: matrica i dva vokala. U kojoj meri je bitna komunikacija kada je u pitanju duet?
YY:
Komunikacija u nasem slucaju prestavlja gledanje u istom pravucu, dopunjavanje i preplitanje vizija, i samim tim je veoma bitan. A naš minimalistički pristup u muzici je pun izraz onoga sto mi osećamo, jer smatramo da sa manje muzičkih komponenti imamo snažniji izraz i poruku.

HC: Jedno, klasično pitanje: koji su vaši muzički uzori, bilo strani ili domaći bendovi/projekti? Ne štedite na rečima, epitetima i razlozima.
YY:
Naši uzori su: David Sylvian, Frank Tovey, Gabi Delgado, Sean McBride, Lene Lovich, Miles Van Der Rohe, Mark Almond; dok od bendova: Deux, Liaisons Dangereuses, Xeno and Oaklander, Soft Cell, Borghesia.


HC: Po pitanju izdavaštva, a bitno utiče na samo prihvatanje i brigu oko sopstvene zvučne slike: vinil, CD ili mp3? Vinil i dalje neprikosnoven što se tiče kvaliteta muzike, reklo bi se da vi zaista brinete i o tom aspektu.
YY:
Držimo se tog principa da svu muziku koju objavljujuemo izdajemo na vnilu, jer smatramo da je muzički zapis na vinilu pravi trag u vremenu, koji nikada ne bledi.

HC: Čini mi se da bendove koji se bave elektronskom muzikom obično ukalupljuju i grupišu u neki "pokret", "talas", koji se brzinom svetlosti zaboravlja, kako god to nazvali. Koji je vaš stav o postojanju ili nepostojanju scene i vama bliskih izvođača iz regiona, ukoliko postoje?
YY:
Za nas minimalwave/new wave nije pokret, jer je akcenat na suvom ekspresionizmu koji je razumljiv i kao takav nema rok trajanja. Uz rad Elektrana Neon Nacht-a i Flexipunk-a  synth scena u Srbiji je sveprisutnija, apropo toga je i koncert njujorškog Xeno & Oaklander-a na Neon Nachtu u klubu Drugstore 21.oktobra.
Nama bliski izvodjači iz Srbije i regiona su the Flesh Community, Alone, Triese, SOK, Lost In The Sound...

HC: Poprilično ste se aktivirali u poslednje vreme, bilo da se radi o nastupima u zemlji, naročito u inostranstvu. Spremate veliki koncert u Beogradu sa Xeno-m and Oaklander-om, u pripremi su live EP i jedan maxi singl - što je zaista impresivno! Po svemu sudeći, YusYus je evropski, da ne kažem, svetski bend, jer često nastupate u Belgiji, Austriji, Mađarskoj, uskoro ćete i u Italiji, Nemačkoj i u Rusiji (!). Kakvi su vaši utisci i kako doživljavate prijem od domaće, a kako strane publike? Kako vas evropska dark/electro/witchhouse scena doživljava, kao "proletere" (da aludiram na istoimeni budući singl) ili atrakciju "iza gvozdene zavese"?
YY:
Radimo polako i konkretno, do kraja godine izdajemo Live EP za naš matični lejbel iz Brisela "Perfekt Funktion", taj live je snimljen na našem koncertu u Drugstore klubu u Beogradu 04.aprila, maxi single izdajemo sledeće godine u martu za "Tacuara Records" lejbel iz Argentine. Tu su i spotovi za pesmu "Forever" gde saradjujemo sa Filipom Radjenovićem, i spot za pesmu "Symbols Of Death" gde saradjujemo sa modnom agencijom Gros iz Minska.

Jeste, svirali smo dosta po Evropi u zadnjih godinu dana, Zagreb, Brisel, Beč, Budimpesta..i sad u Beogradu 21. oktobra stavljamo krunu na nas dosadašnji rad nastupom sa njujorskim Xeno and Oaklander. Od strane i domace publike imamo pozitivnu reakciju, što nam daje podstrek da i dalje radimo istim intenzitetom.

Sa YusYus razgovarao Desya LovorovSviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

10 najčitanijih

Arhiva