Andrej Pozdnuhov (Андре́й Алекса́ндрович Позднухо́в), poznatiji kao Blednij (Бледный), je 2002. godine osnovao hip hop grupu pod nazivom Jezekilj 25:17, kao i izdavačku kuću Zaseda. Inspiracija za naziv benda, proizašla je iz kultnog monologa iz filma Petparačke priče, u kome lik koga tumači Semjuel L. Džekson citira deo iz Jezekiljevog proročanstva koje se odnosi na Božju osvetu nad grešnicima.

Od samog početka ova grupa, koja je menjala sastav, a danas je čine Blednij i Ant (Анто́н Влади́мирович Завья́лов), se profilisala kroz tvrdokorni rep, snažnih, društveno kritičkih poruka. Uskoro, promenivši ime u 25/17, grupa je uspela da postigne, za jednu alternativnu grupu, do sada neviđen uspeh u okviru ruske muzičke industrije. Na to je, inače uticala i pobeda Anta u hip hop takmičenju, održanog 2008. godine na Tv kanalu Muz-TV. Zanimljivo je da je ovaj program svojim gostovanjem lično podržao, tada premijer, Vladimir Putin, koji je naglasio da hip hop može da doprinese pozitivnom razvoju mladih ljudi, kao i da je ruski rep kvalitetan muzički izraz koji ”unosi u ovaj američki žanr, ruski šarm”. Da je Putin bio upravu kada je ovo rekao, može da se primetiti slušanjem upravo nekog od albuma grupe 25/17.

Nakon Časne reči podzemlja i nekoliko kompilacija, usledilo je, slobodno možemo da kažemo, hip hop remek delo: album Zebra. Upravo se na tom izdanju, u kome su se članovi grupe poigravali sa matricama i stilovima, našla i pesma kojom je ova grupa predstavljena i srpskoj publici. Naime, pesma Mi ćemo pobediti nastala je u saradnji grupe 25/17, ali i drugih ruskih repera poput D-Mana 55 i Grota, sa članovima Beogradskog sindikata, Markom i Škabom. Ova politički angažovana, antiglobalistička numera se u isto vreme pojavila i na Škabovom solo albumu Deset dina glasa na matrici. Tekst ove pesme, koja poziva na borbu za vrednosti pravde, vere, ljubavi i slobode, a protiv globalizma, ratova i američke prodemokratske propagande, zapravo na pravi način sublimira poruku i opštu ideološku platformu grupe 25/17. Ne čudi zato činjenica da je bend podržao kandidaturu Vladimira Putina za predsednika, kao i da su do sada, u pozitivnom smislu, o njima govorili mnogi ruski intelektualci, među kojima i pisac Zahar Prilepin. Upravo je Prilepin izjavio da njihovo novo izdanje Русский подорожник (Ruska bokvica)  predstavlja najbolji album godine, kao i da su optužbe za radikalnost grupe 25/17, neistinite: ”Po mom mišljenju, oni su jedna od najiskrenijih i najpoštenijih grupa na savremenoj ruskoj sceni. Možda u tome leži njihova radikalnost?” 
Zaista, album Ruska bokvica pokazuje da je reč o iskrenoj, nepretencioznoj hip hop grupi, koju uspeh nije odveo na put komercijalizacije repa, već ju je još više prikovao za zemlju, usled osećanja veće odgovornosti za napisanu, tj. izrečenu reč. Tako su tekstovi na ovom izdanju orijentisani ka opštim društvenim, ali pre svega ljudskim problemima. Zapravo, kao što sam naziv albuma nagoveštava, osnovna ideja jeste da je rep sredstvo, poput bokvice, kojim se mogu izlečiti rane, u ovom slučaju, duhovne rane ruskog naroda. Ovakav naziv je, naravno indikativan i u odnosu na trenutnu društveno političku situaciju u kojoj se Rusija nalazi. Inače, ovaj melem je ponuđen ruskoj publici na dan Antovog rođendana 1. septembra, dok je promocija održana u vidu akcije koja je trajala od 10. juna do 10. jula. Na tom celomesečnom događaju u jednom lokalu u Moskvi, zainteresovani su mogli naručivanjem čaja da dobiju priliku da poslušaju i novi album 25/17. Prikupljena sredstva, preko 100 000 rubalja, su donirana organizaciji Život beba, koja pomaže teško bolesnoj deci. Upravo su poruke dobročinstva i saosećanja prisutne i na samom albumu, koji je već dostigao prvo mesto na mnogim toplistama, uključujući i listu iTunes Store-a.

Ono što jeste osnovna njegova odlika u muzičkom smislu, jeste prisustvo specifičnih instrumentala, netipičnih za hip hop, a koji su bliži nekom, uslovno rečeno rok muzičkom prosedeu. Tome doprinose i gostovanja rok grupe Alisa, ali i pevača sibirske folk-rok grupe Kalinov most, Dmitrija Revjakina (Dmitriй Revяkin), u izvanrednoj naslovnoj numeri Подорожник. Ovakvo opšte pomeranje grupe ka rok tendencijama je započeto još sa singloм Жду чуда sa albuma Zebra, iako se na poslednjem izdanju i dalje mogu naći i semplovane matrice, kao npr. u pesmama Волчонок i Облако. Ant je, kao i na prošlim albumima, zadužen za pevane refrene, mada je i dalje spreman da energično odrepuje i furiozne rime, sa odličnim, autentičnim flow-om. Ono što, međutim odvaja Русский подорожник od ostalih izdanja jeste i činjenica, da je celokupna muzička produkcija na mnogo višem nivou, a to se može reći i za video spotove kojih ima koliko i numera na albumu.

Naime, 25/17 se odlučio da uz pomoć istaknutih ruskih filmskih režisera Aleksandra Veledinskog i Julije Arturovne, sačini 12 video spotova, u vidu kratkih filmova koji prate radnju samih pesama. Na taj način je na adekvatan način i vizuelno ispraćen ovaj odličan album koji se u svakom smislu izdvaja po svom kvalitetu i može da se poredi sa bilo kojim izdanjem američke produkcije. Zahvaljujući internetu, mediju koji, ukoliko posedujete kreativnost i široka interesovanja može mnogo da vam pomogne, i ljubitelji dobre muzike u Srbiji mogu da uživaju u ovom neobičnom hip hopu grupe 25/17. Na žalost, internet je ujedno i jedini medij koji danas omogućava pravu interkulturalnu razmenu, koja ne zavisi od volje lokalnih televizijskih stanica i vulgarnih novinskih redakcija, čija se ideološka platforma, zgodno podudara sa onom profilisanoj u kuhinji krojača globalne kulturne politike, zasnovanе na jednodimenzionalnoj, holivudskoj estetici. Grupa 25/17 i album Ruska bokvica predstavlja pravi, subverzivni odgovor na ovakav izopačen sistem vrednosti.

Radoš Mitrović