S.F.T.B. je nov fanzin na hrvatskoj sceni. Za razliku od pre par godina kada je izlazio samo International Old School Conspiracy u jednom trenutku, sada u komšiluku izlazi bar 7-8 fanzina. Iako je od ovog broja prošlo godinu dana zavirićemo jer se svakako radi o jednom dobrom glasilu koje zaslužuje vašu pažnju.
Autori "Vriska" su Igor i Ana, momak i devojka, veliki fanovi hardkor panka 80ih. To se i po dizajnu vidi koji nosi taj "štampaj-seci-lepi-kopiraj" duh 80ih i 90ih. Da sve ne ostane samo na tome pobrinuli su se u intervjuima sa nemačkim bendom Stosstrupp, Concrete Sox i jednom ekskluzivom, intervjuom sa Ivanom Krstićem, vokalom Solunskog Fronta. Ovi razgovori su posebno zanimljivi zbog sećanja iz prve ruke ljudi koji su gradili tu scenu. Kako je nekada izgledalo biti panker, šta se slušalo, gde se izlazilo, sa kojim problemima su se suočavali... Pored intervjua, tu su neke fotografije starih ex yu bendova Blitzkrieg, Necrophilia, 2 minuta mržnje, K.Z.V...
Sa druge strane Igor i Ana nisu ostali zarobljeni u 80im te su predstavili i akutelne etikete Doomtown, Raw War i bendove Svdor, Porkeria i Absurdo. Intervjui su rađeni opušteno, sagovornici su uglavnom bili raspoloženi za priču te ima pregršt informacija.
Za kraj, tu je pregled scene grada Brno (posle Praga drugi grad po veličini u Češkoj). Češka je inače poznata po razvijenoj sceni, a iz samog izveštaja pogledaćete koliko samo jedan grad nosi nasleđe.
Fanzin je inače rađen na engleskom i hrvatskom jeziku i za prvo izdanje je i više nego dobro. Iako sadrži uglavnom intervjue, autori su uspeli da ostave i svoj lični pečat koji bi u narednim brojevima mogli pojačati kolumnama, izveštajima sa koncerata i recenzijama.
S.F.T.B. pozražite na fejsbuku. Ovih dana je svetlo dana ugledao i drugi broj pa ćemo se potruditi da i njega nabavimo.
Nenad